Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Nostalgickú jazdu vláčikom z Košíc do Medzeva si užili malí i veľkí

Motorový osobný vlak Košickej detskej historickej železnice absolvoval 15. marca 2015 jazdu z Košíc do Medzeva. Do Medzeva už 11 rokov nepremáva železničná osobná doprava. Iba dvakrát týždenne, utorok a štvrtok tu jazdí nákladný vlak. Na snímke ľudia v motorovom osobnom vlaku Košickej detskej historickej železnice na železničnej stanici v Medzeve. Foto: TASR/Milan Kapusta

KDHŽ zorganizuje v tejto sezóne pri príležitosti 60. výročia svojho vzniku v spolupráci s Klubom historických koľajových vozidiel niekoľko ďalších podujatí podobných tomu dnešnému.

Košice 15. marca (TASR) - Košická detská historická železnica (KDHŽ) bude premávať v tomto roku niekoľkokrát aj na tratiach normálneho rozchodu, nielen v Čermeľskom údolí pri Košiciach. Vďaka osobnému motorovému vozňu s označením 810.626, ktorý pred časom KDHŽ zakúpila, sa dnes vydali milovníci nostalgickej jazdy z metropoly východu do Medzeva prvýkrát po naozaj nevšednej trati. Už 11 rokov po nej nepremáva osobná doprava.



"Jazda po trati nostalgickým vláčikom, na ktorú sa človek bežne nemá ako dostať, je naozaj zážitkom. Sme milo prekvapení záujmom verejnosti. Pôvodne sme si mysleli, že pôjdeme s jedným motoráčikom, no musíme ísť so štyrmi," uviedol pre TASR riaditeľ KDHŽ Ľubomír Lehotský pred dnešnou jazdou z Košíc do Medzeva.

Súčasťou nedeľného podujatia nebola podľa jeho slov iba nostalgická jazda vláčikom, ale aj program pre návštevníkov, ktorý pripravili v Medzeve KDHŽ v spolupráci s Kultúrnym centrom údolia Bodvy a Rudohoria, a pracoviskom tamojšej Hvezdárne. Išlo konkrétne o bezplatnú prehliadku jej priestorov a planetária.

Nostalgická jazda vláčikom



KDHŽ zorganizuje v tejto sezóne pri príležitosti 60. výročia svojho vzniku v spolupráci s Klubom historických koľajových vozidiel niekoľko ďalších podujatí podobných tomu dnešnému. V pláne sú nostalgické jazdy do Spišského Podhradia, Vysokých Tatier, Gombaseku či Stredy nad Bodrogom, z ktorej sa následne budú môcť presunúť turisti loďou do maďarského Sárospataku.