Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Košickí poslanci odsúhlasili vypracovanie dopadovej štúdie výstaby NTC

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Na rokovaní sa zúčastnilo aj niekoľko nespokojných občanov.

Košice 17. septembra (TASR) – Mesto Košice dá vypracovať dopadovú štúdiu výstavby Národného tenisového centra (NTC) v Košiciach, ktorého výstavba je naplánovaná na Popradskej ulici. Rozhodlo o tom mestské zastupiteľstvo na pondelkovom zasadnutí. Na rokovaní sa zúčastnilo aj niekoľko nespokojných občanov.

"Mestské zastupiteľstvo čiastočne prerokovalo a rozhodlo o prerušení bodu s tým, že akceptovalo požiadavku, aby sa dala vypracovať dopadová štúdia na toto územie. Mala by obsahovať vplyv na dopravu - najmä statickú, na lokalitu z hľadiska životného prostredia a či budú vplyvy hlučnosti, prípadne prašnosti," povedal pre TASR Ján Jakubov člen predstavenstva NTC Košice, a.s., a zároveň starosta dotknutej mestskej časti Košice - Západ.

Podľa Ladislava Rovinského zo Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny prijaté uznesenie nie je najlepším riešením. "Nie je jasné, aké kroky podnikne mesto vo vzťahu s budovaním NTC medzitým. Ak by mesto prerušilo aktivity spojené s výstavbou, bol by som spokojnejší," uviedol.

"Chcel by som veriť, že je to dobrý úmysel, ale myslím si, že opak je pravdou. Som veľký skeptik. Jednak, či štúdia bude v prospech v nás a druhá vec, že sa zrejme hrá o čas a medzitým prebehne stavebné povolenie a už nám tam začnú vyrubovať stromy," povedal obyvateľ lokality František Jaroš, ktorý vystúpil aj pred poslancami.

Ako Jakubov povedal, bolo by vhodné, aby sa pozastavil proces vydávania stavebných povolení po dohode s majoritným akcionárom, ktorým je NTC. Priznal tiež, že v prípade uvedeného zámeru sa malo zvolať jeho verejné prerokovanie.

NTC Košice je spoločný projekt Slovenského tenisového zväzu a mesta Košice. Zastavané územie má mať rozlohu 2,4 hektára. Projekt počíta so 180 parkovacími miestami, kapacita NTC má byť 5000 divákov. S výstavbou sa pôvodne uvažovalo v lokalite Anička. Pre komplikované majetkovo-právne pomery sa od toho upustilo. Desiatky obyvateľov žijúcich blízko Popradskej ulice v Košiciach nesúhlasia s výstavbou NTC na neďalekom bývalom futbalovom ihrisku.