Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

O post primátora Košíc sa bude uchádzať aj poslankyňa A. Bašistová

Na snímke kandidátka na post primátorky Košíc Alena Bašistová v Košiciach 10. septembra 2018. Foto: TASR/František Iván

Ako povedala, kandiduje najmä preto, že chce upokojiť aktuálnu politickú situáciu v Košiciach a nevraživosť medzi rôznymi komunitami.

Košice 10. septembra (TASR) - O post primátora Košíc sa bude uchádzať aj nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR, predsedníčka Výboru NR SR pre sociálne veci, vysokoškolská učiteľka a manažérka Alena Bašistová. Ako povedala, kandiduje najmä preto, že chce upokojiť aktuálnu politickú situáciu v Košiciach a nevraživosť medzi rôznymi komunitami. Informovala o tom na pondelkovej tlačovej konferencii.

Medzi Bašistovej základné programové tézy patria bezpečnosť a dostupnosť mesta, spokojné Košice pre život a kultúru a šport – aktívne Košice. Košice podľa nej potrebujú napríklad dostupný projekt nájomného bývania pre mladých a zabezpečiť chce aj slušné bývanie pre seniorov. Plánuje obnoviť chátrajúce športoviská a okrem iného aj dobudovať útulky pre bezdomovcov.

Jednou z tém jej volebného programu je parkovanie. "Centrum mesta musí byť platené - tak ako je to napríklad teraz. Problémom sú rezidentské karty, ktoré sú nastavené veľmi zle. V širšom centre mesta by mal byť nejaký jednotný poplatok, samozrejme sa k tomu musia urobiť analýzy. Tie poplatky by však nemali byť vyššie ako náklady na údržbu a úpravu plôch," dodala s tým, že pre dodávky a nákladné autá by sa mali zriadiť záchytné parkoviská. Zároveň chce do mesta vrátiť trolejbusy.

Bašistová sa o post primátorky mesta uchádza druhýkrát. V roku 2014 kandidovala za stranu #Sieť,, kandidatúry sa vzdala v prospech vtedajšieho kandidáta Rudolfa Bauera. Ako povedala, nechcela trieštiť hlasy. "Vtedajší pravicový kandidát nechcel odstúpiť, a tak som rešpektovala stanovy, pravidlá a hodnoty strany, ktorej súčasťou som vtedy bola," vysvetlila. Podľa jej slov potlačila vlastné presvedčenie. "Teraz kandidujem sama za seba ako nezávislá poslankyňa. V Košiciach som veľmi často. Každý víkend sem chodím, celé leto som venovala problémom Košičanov, mám tu kanceláriu a z môjho pohľadu teraz nemám prečo odstúpiť a ani neodstúpim," uviedla. Ako doplnila, uchádzať sa bude aj o poslanecký post.

Kandidatúru na primátora Košíc ohlásili okrem Bašistovej doteraz mestský a krajský poslanec Jaroslav Polaček, predseda mimoparlamentnej strany Šanca Viliam Novotný, nezávislý mestský poslanec Miroslav Špak, starosta mestskej časti Košická Nová Ves Milan Lesňák (nezávislý), súčasný viceprimátor Martin Petruško (Smer-SD), podnikateľ a 1. viceprezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Richard Havrilla a košický krajský podpredseda a okresný predseda Mosta-Híd Vladimír Vágási.

Komunálne voľby budú v sobotu 10. novembra. Termín na podanie kandidačnej listiny vyprší v utorok (11.9.).