Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Obyvatelia Popradskej ulice v Košiciach nechcú NTC

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Projektový manažér Slovenského tenisového zväzu (STZ) Ivan Greguška tvrdí, že projekt lokalitu pozdvihne. Magistrát obavám obyvateľov nerozumie.

Košice 14. september (TASR) – Desiatky obyvateľov žijúcich blízko Popradskej ulice v Košiciach nesúhlasia s výstavbou Národného tenisového centra (NTC) na bývalom futbalovom ihrisku v danej lokalite. Mestu plánujú adresovať výzvu na riešenie ich nespokojnosti. Ako hovoria, zhorší sa napríklad dopravná situácia a zvýši sa hlučnosť či prašnosť. Projektový manažér Slovenského tenisového zväzu (STZ) Ivan Greguška tvrdí, že projekt lokalitu pozdvihne. Magistrát obavám obyvateľov nerozumie.

„Nám nevadí NTC ako také, nemáme nič proti, ale nie na Popradskej ulici, nie v tejto lokalite. Dôsledky výstavby postihnú široké okolie," uviedol Ladislav Rovinský zo Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (ZO SZOPK), ktorý je zároveň poslancom košického krajského zastupiteľstva. „Za ZO SZOPK som sa zúčastnil výrubového konania, ktoré má predchádzať územnému konaniu. Výrubové konanie skončilo tak, že rozhodnutie bolo síce vydané, ale potom bolo zrušené. My sme nesúhlasili s výrubom zelene v tejto lokalite, čiže ďalej sa pokračovať nemalo. Ide nám o to, aby sa tento projekt stopol a aby sa v budúcnosti hľadalo iné miesto pre NTC, buď v Košiciach alebo nie v Košiciach," povedal.

Ako uviedol Greguška, projekt svojimi parametrami spĺňa podmienky na to, aby bol umiestnený na Popradskej ulici. „Musíme počkať na koniec stavebného konania, riešime ešte výrub stromov a súťaž na dodávateľa," povedal s tým, že počas územného konania neboli vznesené žiadne pripomienky. Plánovaný termín začatia výstavby, ktorý bol určený na koniec roka, je podľa jeho slov nepravdepodobný.

Hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová pre TASR potvrdila, že výrubové konanie je pred ukončením. „Sme presvedčení o tom, že je vo verejnom záujme, aby bola výstavba NTC zrealizovaná. V Košiciach a okolí je mnoho tenisových talentov a navyše, NTC bude slúžiť aj ako multifunkčná športová hala, vhodná pre všetky loptové hry. Nerozumieme obavám z prašnosti ani hlučnosti, pretože centrálny kurt bude umiestnený na opačnej strane areálu ako je zástavba a navyše ju bude od NTC oddeľovať protihluková zelená prírodná stena," uviedla.

NTC Košice je spoločný projekt STZ a mesta Košice. Zastavané územie má mať rozlohu 2,4 hektára. Projekt počíta so 180 parkovacími miestami, kapacita NTC má byť 5000 divákov. S výstavbou sa pôvodne uvažovalo v lokalite Anička. Pre komplikované majetkovo-právne pomery sa od toho upustilo.

Jedným z dôvodov výstavby NTC Košice je letný Európsky olympijský festival mládeže EYOF, ktorý sa v Košiciach uskutoční v roku 2021. „Je možné, že dokončenie NTC sa posunie. EYOF 2021 by ale nemal byť ohrozený," dodal Greguška s tým, že ak by NTC nevyrástlo, bude sa musieť hľadať náhradné riešenie.