Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Mesto Košice daruje pápežovi Františkovi dreveného anjela s erbom

Na snímke vpravo primátor Košíc Richard Raši dlátom dotvára drevenú sochu. Košice, 23. apríla 2014. Foto: TASR/František Iván

Anjel z topoľového dreva má výšku 2,6 metra, šírku meter a hmotnosť okolo 300 kilogramov. Po dokončení dielo slávnostne prevezme od Košičanov primátor Richard Raši, aby ho mohol doručiť do Vatikánu.

Košice 23. apríla (TASR) – Mesto Košice daruje pápežovi Františkovi vyše 2,5-metrovú drevenú sochu anjela držiaceho mestský erb. Autorom diela s názvom Anjelský dar zo srdca pre Svätého Otca je rezbár Milan Krajňák, ruku k dielu však symbolicky môžu priložiť aj samotní obyvatelia a návštevníci Košíc počas nadchádzajúcich Dní mesta Košice na Hlavnej ulici.

Záujemcovia tak budú môcť pod odborným dohľadom tvorcu vyrezať jemným dlátom do sochy ryhu a drievko z nej si odložiť ako pamiatku na deň, kedy sa podieľali na vytváraní spoločného daru pre hlavu Katolíckej cirkvi.

Anjel z topoľového dreva má výšku 2,6 metra, šírku meter a hmotnosť okolo 300 kilogramov. Po dokončení dielo slávnostne prevezme od Košičanov primátor Richard Raši, aby ho mohol doručiť do Vatikánu. "Bol by som poctený, ak by Svätý Otec prijal moje pozvanie a navštívil naše krásne mesto, ktorého výnimočnosť spočíva nielen v bohatej histórii, ale tiež v ľuďoch, ktorí sú pohostinní a tolerantní. Predstavitelia rôznych národností a vierovyznaní v našom meste žijú spoločne v láskavej symbióze a návšteva hlavy Katolíckej cirkvi by bola veľkou udalosťou pre nás všetkých," povedal dnes Raši pri predstavení sochy novinárom. Pripomenul, že budúci rok bude 20. výročie od návštevy zosnulého pápeža Jána Pavla II. v metropole východného Slovenska.



Predstava diela vznikla minulý rok

Predstava diela začala vznikať na jeseň minulého roka z iniciatívy Bytového podniku mesta Košice. Prvotný nápad vytvoriť anjelskú postavu, ktorá akoby svojím náručím symbolicky objímala a chránila mesto, sa za niekoľko mesiacov premenil na skutočné umelecké dielo. "Košickému primátorovi sa naša prvotná myšlienka páčila. Osobne priložil ruku k dielu a zároveň navrhol, kto by sa mal na tvorbe diela spolupodieľať i komu by malo byť venované," povedal technický riaditeľ Bytového podniku mesta Košice Martin Paška.

Socha s erbom pripomína, že Košice ako vôbec prvé európske mesto získalo 7. mája 1369 erbovú listinu od panovníka – uhorského kráľa Ľudovíta Veľkého. Anjel má tiež zvýrazniť Košice ako mesto tolerancie a duchovnej blízkosti človeka k človeku.

Košičania budú mať možnosť spoluvytvárať dielo a odfotiť sa s ním v popoludňajších hodinách počas májových Dní mesta Košice. "Naozaj každý si môže vyskúšať vytvárať sochu, nie je to možné každý deň a hocikde. Zároveň to bude také symbolické dielo nielen mňa a mojich spolupracovníkov, ale všetkých Košičanov," povedal Milan Krajňák. Drevo na sochu pochádza z asi 50-ročného topoľa z lesa pri Zamutove. "Dielo vzniká už dva mesiace a spolupodieľajú sa na ňom aj moji rómski žiaci z Čičavy," dodal rezbár z Hencoviec.