Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V košickej STM pripravili pre návštevníkov pozorovanie zatmenia Slnka

Na snímke úplné zatmenie Slnka 22. júla 2009 v čínskom meste An-ťi. Najdlhšie zatmenie Slnka v 21. storočí sa začalo v Indii a pokračovalo na sever a východ do Nepálu, Mjanmarska, Bangladéša, Bhutánu a Číny. Úplné zatmenie Slnka trvalo šesť minút a 39 sekúnd. Foto: TASR

Na piatok pripadá jarná rovnodennosť, zhodou okolností práve v deň zatmenia Slnka, ktoré je však zo Slovenska pozorovateľné len ako čiastočné.

Košice 19. marca (TASR) – Čiastočné zatmenie Slnka bude možné v piatok (20.3.) pozorovať astronomickým ďalekohľadom z nádvoria Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach. Astronomický úkaz sa začne v Košiciach o 9.41 h, vrchol dosiahne o 10.53 h a skončí sa o 12.01 h. 

"Dúfajme, že v tento deň nebude nad naším mestom zamračená obloha. Pre ochranu očí pri pozorovaní zatmenia Slnka je potrebné chrániť si zrak tmavými okuliarmi alebo k tomu prispôsobenými sklami, napríklad zo zváračských okuliarov," uviedlo múzeum.

Na piatok pripadá jarná rovnodennosť, zhodou okolností práve v deň zatmenia Slnka, ktoré je však zo Slovenska pozorovateľné len ako čiastočné.

Pri príležitosti medzinárodného Dňa planetárií pripravilo STM na piatok od 9.30 h a nedeľu (22.3.) od 14.00 h program zameraný na astronómiu pod názvom Snko-Svetlo-Život. Jeho súčasťou bude v piatok prednáška Jána Baláža z Ústavu experimentálnej fyziky (ÚEF) Slovenskej akadémie vied (SAV) o vesmírnej sonde Rosseta.