Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Lanovka v Slovenskom raji má byť hotová najneskôr v apríli 2020

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Aktuálne prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa rekonštrukcie a zhotoviteľ bude známy v druhej polovici decembra.

Dedinky 30. novembra (TASR) – Lanovka, ktorá prepojí obec Dedinky v okrese Rožňava a Geravy v Slovenskom raji, by mala byť hotová najneskôr 30. apríla 2020. Vyplýva to zo súťažných podkladov na jej realizáciu. Aktuálne prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa rekonštrukcie a zhotoviteľ bude známy v druhej polovici decembra. Prevádzka lanovky bola pre technickú nespôsobilosť ukončená v roku 2012. Pre TASR to uviedol Viktor Wurm z organizácie Košice Región Turizmus.

Podľa jeho slov malo ukončenie prevádzky dlhodobý negatívny dopad na územie južnej časti Národného parku Slovenský raj, ktorý sa priamo prejavil aj v úpadku cestovného ruchu v atraktívnej lokalite. Riešenie obnovy lanovky a jej sfunkčnenie má priniesť potrebný impulz pre územie okolo Dediniek. „Zároveň zapadá do našej filozofie komplexného a systematického rozvoja návštevníckych území," povedal s tým, že jedným z predchádzajúcich krokov organizácie bolo tiež vyvíjanie iniciatívy na opravu cesty cez Kopanecké sedlo či podpora prevádzky Letného busu, ktorý spájal juh a sever Slovenského raja. „Zároveň plánujeme v tejto lokalite pokračovať s mimoriadne úspešným turistickým vlakom Ľadový expres, ktorý uplynulé leto každú sobotu privážal do južnej časti Slovenského raja takmer 200 návštevníkov," dodal. Cieľom je tiež iniciovať pozitívne zmeny v danom území, a to aby sa existujúci poskytovatelia služieb zamýšľali nad zlepšovaním kvality a zároveň aby vznikol potenciál vytvárať dopyt po chýbajúcich službách, resp. turistických atrakciách.

Lanovka bude tak ako pôvodne jednosedačková. Podľa Wurma sa zvažoval model dvojsedačky, ktorá by priniesla väčšie možnosti a komfort pri cestovaní, no takéto riešenie neumožňujú požadované šírkové parametre.

Realizácia rekonštrukcie lanovky sa očakáva v priebehu budúceho roka. Jej dĺžka má byť necelé dva kilometre s prevýšením približne 220 metrov. Predpokladaná hodnota zákazky je 676.575 eur bez DPH, pričom je financovaná zo zdrojov Košického samosprávneho kraja formou účelovej dotácie zo strany Košice Región Turizmus, Úradu vlády SR a verejného obstarávateľa, ktorým je obec Dedinky.