Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Letisko Košice malo rekordnú letnú sezónu

Letisko Košice Foto: FOTO TASR/František Iván

Najsilnejším dňom tohto roka na letisku bol 29. júl, keď na 15 letoch vybavili spolu 3987 cestujúcich.

Košice 14. októbra (TASR) - Letisko Košice počas tohtoročnej letnej sezóny privítalo na charterových letoch spolu 119.920 cestujúcich, čo znamená, že išlo o najlepšiu sezónu v jeho histórii. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide až o 30-% nárast. Predtým bola najúspešnejšie letná sezóna v roku 2011, oproti nej sú čísla vyššie o 15 %. Informovalo o tom vedenie letiska.

Rekordný počet cestujúcich priniesla bohatá ponuka cestovných kancelárií, a to 17 prímorských destinácií s odletom z Košíc. Spolu na letisku vybavili 441 charterových letov do a z desiatich krajín. Prvé lietadlo do egyptskej Hurghady odletelo z Košíc 24. mája a posledný charterový airbus priletel z tureckej Antalye 1. októbra.

Najžiadanejšou destináciou bola už tradične turecká Antalya s viac ako 40.000 cestujúcimi, nasledovali bulharský Burgas s 25.000 cestujúcimi a tuniský Monastir s 10.000 cestujúcimi. Okrem toho boli v ponuke Ajaccio (Francúzsko - Korzika), Cagliari (Taliansko - Sardínia), Catania (Taliansko - Sicília), Enfidha (Tunisko), Heraklion (Grécko - Kréta), Hurghada (Egypt), Korfu (Grécko), Kos (Grécko), Lamezia Terme (Taliansko – Kalábria), Malaga (Španielsko – Andalúzia), Olbia (Taliansko - Sardínia), Rijeka (Chorvátsko), Rhodos (Grécko) a Ercan (Severný Cyprus).

"Vďaka silnej letnej sezóne, mimoriadne úspešnej linke Wizz Airu do Londýna a stabilnej prevádzke vlajkových dopravcov Austrian a České aerolínie sme v priebehu mesiacov január – september 2014 privítali celkovo 299.039 cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o 54 %. Podľa našich aktuálnych odhadov by sme do konca roka mali pokoriť hranicu 350.000 cestujúcich," uviedol výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva košického letiska Karl Dandler.

Najsilnejším dňom tohto roka na letisku bol 29. júl, keď na 15 letoch vybavili spolu 3987 cestujúcich. "Pokiaľ ide o plány v oblasti charterovej dopravy, intenzívne sa zaoberáme myšlienkou celoročných charterových letov do jednej z destinácií v Egypte a letným spojením do Chorvátska. Sme presvedčení, že oba tieto projekty majú reálne predpoklady na úspech a intenzívnou spoluprácou všetkých zainteresovaných subjektov, to je cestovných kancelárií, leteckých spoločností a letiska, sa nám podarí ich zrealizovať," priblížil ďalšie zámery šéf marketingu letiska Juraj Toth.