Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Medzi Prešovom a Košicami sa pripravuje integrovaný dopravný systém

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V posledných rokov je trend využívať čo najviac automobily. Dobre fungujúci integrovaný dopravný systém by pomohol vrátiť cestujúcich späť do vlakov a autobusov.

Prešov 20. februára (TASR) – Integrovaný dopravný systém medzi Prešovom a Košicami by mohol začať fungovať do jedného až dvoch rokov. V štádiu príprav je text memoranda o integrovanej doprave, dokument na podpis by mohol byť hotový v krátkom čase. Povedal to v utorok predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský (KDH) na diskusnom fóre, ktoré organizovalo vydavateľstvo Petit Press, redakcia MY Prešovské noviny a Úrad PSK.

Majerský uviedol, že rokovania s niektorými subjektmi už prebehli a budú sa snažiť ich zintenzívniť. „Sme už v komunikácii s primátorkou Prešova, s predsedom Košického samosprávneho kraja, samozrejme, musíme do toho vtiahnuť aj primátora Košíc a všetkých dopravcov, ktorí poskytujú osobnú dopravu v týchto dvoch krajoch alebo metropolách. Potrebujeme na to mať ešte vypracovaný tzv. master plán a vtedy budeme môcť hovoriť o konkrétnych dátumoch a konkrétnych výsledkoch. Ja by som do toho vtiahol aj cyklodopravu a otázka tzv. zdieľaných bicyklov je v týchto dňoch naozaj na stole," povedal Majerský. Ako uviedol, rokoval už s poskytovateľmi takejto služby.

Člen predstavenstva Železničnej spoločnosti Slovensko (ŽSS) Karol Martinček považuje za najdôležitejší parameter pri integrovanom dopravnom systéme delenie tržieb, ktorý je potrebné seriózne vyriešiť. „Ak sa toto prekoná a nájde sa to správne riešenie, tak môže byť tento systém úspešný," povedal zástupca ŽSS.

Riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov Peter Janus doplnil, že ich spoločnosť sa môže zúčastňovať integrovanej dopravy na základe zmluvného vzťahu s koordinátorom tohto systému. „V regiónoch, kde funguje integrovaný dopravný systém, existuje tzv. organizátor alebo integrátor, ktorý zastrešuje celú integrovanú dopravu a nie je to len otázka delenia financií, ale aj tarifného systému, cestovných poriadkov, nastavenia štandardov pre jednotlivých dopravcov, informovanosti pre cestujúcich či propagácia. Je to komplexný problém, preto aj ten časový horizont jedného až dvoch rokov, aby sa to dalo dokopy," argumentoval Janus.

Medzi Prešovom a Košicami sa denne prepraví 30.000 – 40.000 ľudí. V posledných rokov je trend využívať čo najviac automobily. Dobre fungujúci integrovaný dopravný systém by pomohol vrátiť cestujúcich späť do vlakov a autobusov. Janus menoval niekoľko regiónov v Česku, kde tento systém úspešne funguje.

Na stretnutí v Prešove sa zúčastnili zástupcovia dopravcov, primátori, starostovia a komunálni i krajskí poslanci.