Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Mladí internisti nadobúdajú prax v kempe v rožňavskej nemocnici

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Mladí internisti boli vybraní na základe dobrovoľného prihlásenia sa.

Rožňava 6. decembra (TASR) - Spolu 11 lekárov sa zišlo na druhom ročníku štvordňového Campu pre mladých internistov v rožňavskej nemocnici. Cieľom je čo najviac rozšíriť odborné obzory lekárom v predatestačnej príprave a odovzdať im praktické skúsenosti, ktoré by v bežnej praxi získavali oveľa pomalšie. Pre TASR to uviedol hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ s tým, že zároveň ide o jeden zo spôsobov, ako motivovať nádejných lekárov na prácu na Slovensku.

„Lekár potrebuje byť v tejto dobe tak trošku ekonóm, trošku právnik aj psychológ. Toto sa na vysokých školách neučí. Našou snahou bolo doplniť takouto formou to, čo mladý lekár do praxe potrebuje,“ povedal pre TASR hlavný lekár siete nemocníc Svet zdravia pre odbor vnútorné lekárstvo Marek Pytliak. Podľa neho by lekári mali zároveň zvládnuť nielen komunikáciu s pacientom, ale aj komunikáciu v kritických situáciách.

Mladí internisti boli vybraní na základe dobrovoľného prihlásenia sa. „Sme periférna nemocnica, toto sú lekári takisto z ostatných nemocníc z našej siete z periférie, ktorí pracujú v tých istých podmienkach ako my. Samozrejme, absolvujú všetky školenia, ktoré ponúka postgraduálny štátny vzdelávací program pre lekárov,“ uviedol hlavný garant podujatia, námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť nemocnice Svet zdravia Rožňava Petr Kopecký. Ako hovorí, účastníci sa prostredníctvom odborného seminára naučia lepšie využívať možnosti v daných podmienkach, rýchlejšie diagnostikovať chorobu, liečiť ju, a tým pomôcť pacientovi.

V programe, ktorý trvá do soboty (8. 12.), sú zahrnuté napríklad workshopy ako praktická resuscitácia, echokardiografia či ultrasonografia. Zúčastnení sa okrem iného venujú aj antibiotickej rezistencii, pneumológii v praxi internistu, etike v medicíne i angiológii. Tohtoročný jesenný kemp je zameraný najmä na ultrasonografiu hrudníka, brucha a ciev v kontexte urgentnej medicíny, ktorú môžu využiť v rámci pracovísk ako urgentný príjem či interné oddelenie.

„Celkom sa teším na právne veci, ktoré budeme preberať. Je to taká vec, ktorú nás nikto na škole neučí - ako viesť dokumentáciu v zmysle zdravotných záznamov, čo sa stane, keď pochybíme, aké následky to má, prípadne, ako sa to rieši,“ povedala pre TASR mladá internistka Barbora Kolárová.

Sieť nemocníc Svet zdravia plánuje v budúcnosti organizovať podobné semináre aj v iných odboroch.