Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Motozraz Sveta motocyklov opäť na Zemplínskej šírave

Motozraz Sveta motocyklov opäť na Zemplínskej šírave Foto: Michal Tvrdý – MTV studio

Za bezmála dve desaťročia sa z Motozrazu Sveta motocyklov na Zemplínskej šírave stala tradícia, ktorá neustále láka nielen motorkárov, ale aj divákov zo širokého okolia.

Zemplínska šírava 26. augusta (OTS) - V polovici augusta sa konal už 18. ročník, ktorý opäť dokázal, že záujem o túto akciu neustále rastie.

K „slovenskému moru“ miera motorkári z celej Európy
Osemnásty ročník medzinárodného Motozrazu Sveta motocyklov opäť pritiahol motorkárov zo širokého okolia. Naozaj širokého, pretože prišli nielen z regiónu Zemplína, nielen z celého Slovenska, ale z celej Európy. Už v prvý deň, vo štvrtok bolo vidieť značky krajín ako Česká republika, Poľsko, či Maďarsko a pridali sa aj Holanďania, Nemci, Francúzi a ďalší. Chýr o tejto akcii sa nesie naozaj ďaleko. Medzi prvými, ktorí dorazili na Zemplínsku šíravu, mali zastúpenie hlavne domáci motorkári z blízkeho okolia. Pre viacerých je zraz vrcholom sezóny a tešia sa hlavne na atmosféru. Partia motorkárov z Myjavy dorazila na Zemplín už o deň skôr a okrem zrazu sa chystajú prevetrať svoje motorky aj po okolí. „Je nás tu osem kamarátov a chceme aj troška "výletovať" a pozrieť si okolie. Láka nás napríklad navštíviť Morské oko. Samozrejme si nenecháme ujsť ani program a koncerty," zhodli sa Jaroslav, Miroslav a Peter. Peter z Trenčína nedá dopustiť na vynikajúcu atmosféru. „Je to ozaj skvelá príležitosť stretnúť sa s kamarátmi, spoznať nových ľudí, zabaviť sa a oddýchnuť si."
Na tohtoročný motozraz zavítalo celkovo viac ako päťtisíc motorkárov a atmosféru podujatia dokreslili aj tisíce divákov. Po upršanej a veternej strede ich vo štvrtok privítalo pekné počasie, čo k dobrej nálade určite prispelo.

Zabavili sa, zajazdili si...
Pre motorkárov, ktorí na Motozraz Sveta motocyklov zavítali, bol pripravený bohatý program priamo v areáli podujatia. No počas predĺženého víkendu si samozrejme aj dosýtosti zajazdili. Nechýbali organizované spoločné výjazdy, ktoré ocenili nielen motorkári, ale aj diváci zo širokého okolia. Prvá zo spoločných jázd sa konala už v úvodný večer. Nočná spanilá jazda viedla ulicami Michaloviec a slušný rachot strojov bol sprevádzaný aj dlhočiznou svetelnou „reťazou“. Do mesta Michalovce sa tisícky motorkárov vrátili aj v piatok. Na Námestí slobody mali zástavku, ktorej súčasťou bol aj krátky zábavný program. Jedna z ďalších veľkých tradícií motozrazu – sobotňajšia spanilá jazda tentokrát dostala novú podobu. Minulé ročníky jej trasa viedla okolo celej Zemplínskej šíravy, tento raz motorkári vyrazili na približne 70 km dlhý okruh regiónom Zemplína. Nekonečná kolóna motoriek opäť zožala veľký úspech, tešili sa z nej obyvatelia obcí, ktorými dosiaľ spanilá jazda neviedla. Užívali si to aj samotní motorkári, ktorých sa do sobotnej jazdy zapojilo takmer 4-tisíc, a zmenu trasy si pochvaľovali. „Na predošlých dvoch jazdách som nebol, ale túto veľkú som si nemohol nechať ujsť. Keďže nie som odtiaľ, tak zmenu trasy hodnotím pozitívne. Videli sme iné miesta, ľudia boli nadšení, malo to veľmi príjemnú atmosféru a vyšlo aj skvelé počasie," povedal Samuel z Považskej Bystrice. Partia kamarátov zo Spiša sa veľkej spanilej jazdy zúčastnila prvýkrát a ako ju hodnotia? „Troška sme sa obávali, ako sa taký kolos motoriek bude presúvať. Predsa nie všetci vodiči sú ústretoví a cesty sú všelijaké, ale nakoniec to dopadlo dobre. Ľudia boli perfektní a miestami sme sa cítili ako nejaké filmové hviezdy, všetci si nás fotili, kamerovali a kývali nám. Za nás určite super," zhodli sa Tomáš, Filip a Marek.

Hlučnosť sa dá počítať
Staro-novou disciplínou, ktorá sa na Motozraz Sveta motocyklov vrátila, bola súťaž o najhlučnejší motocykel. Tentokrát však dostala celkom novú iskru, pretože v spolupráci so spoločnosťou OMV šlo o ustanovenie oficiálneho slovenského rekordu. Meranie mal samozrejme na starosti certifikovaný komisár s náležitým prístrojom. Hluk sa meral v polmetrovej vzdialenosti od výfuku a prekvapením bolo, že súboje boli poriadne tesné. Rozdiely medzi prvými boli naozaj minimálne – doslova desatinové. Víťazom sa stal Marek Rákocy s motocyklom Suzuki Bandit 600. Výsledná hodnota na hlukomeri bola 138,1 dB. Motorkárovi na druhom mieste namerali hlučnosť 138 dB a tretiemu v poradí prístroj ukázal 137,9 dB. Odmenou pre víťaza bol nielen zápis do Knihy slovenských rekordov, ale aj palivové poukážky od spoločnosti OMV. „Myslím, že spoločne sa nám podarilo stanoviť zaujímavý rekord, ktorý bude výzvou pre každého motorkára. Treba však jedným dychom dodať, že išlo iba o show pre divákov v rámci motozrazu. S jazdcami sme sa zhodli, že „túrovanie" patrí iba na takéto podujatia a okruhy, nie však na cesty," uviedol Peter Mitaš z organizačného tímu podujatia.
Motozraz Sveta motocyklov opäť na Zemplínskej šírave
Foto: MTV studio

Slušný hluk aj na pódiu
K Motozrazu Sveta motocyklov neodmysliteľne patrí aj hudba. Kvalitná, živá, väčšinou rocková, či štýl punk rock, grunge, funky, reggae a podobne. Na hlavnom pódiu sa pravidelne striedajú domáce, ale aj zahraničné, slávne, ale aj menej známe formácie. Na jednom z uplynulých ročníkov zahral dokonca svetoznámy Nazareth. Tentokrát bola skladba interpretov opäť pestrá, na svoje si prišiel každý. Na tomto ročníku sa predstavila aj slovenská punková legenda Zóna A, jeden z najznámejších slovenských rapperov Kali a záverečná sobotňajšia noc na motozraze patrila hlavne východniarom. Najskôr to bola rodáčka zo Svidníka Kristína a potom nasledovalo vystúpenie čoraz populárnejšej kapely Heľenine Oči. Početné kapely a hlavne ich pestré žánrové zloženie sú neodmysliteľnou súčasťou každého Motozrazu Sveta motocyklov.

Zábava, adrenalín, ale aj nezištná pomoc

Program podujatia spestrilo mnoho atrakcií, najväčší úspech zožali kaskadéri. Svoje umenie ukázali nielen na motocykloch, či štvorkolkách, ale zaujala aj skupinka freestyle jazdcov na BMX bicykloch. Diváci, ktorí sa nechceli len prizerať, si svoju dávku adrenalínu mohli nabrať počas vyhliadkových letov vrtuľníkom. Tí športovejšie nadaní sa zapojili aj do Majstrovstiev Slovenska v hode mobilom do diaľky. Zaujímavé ceny lákali aj v tombole, ale aj v súťaži Miss mokré tričko. V posledných rokoch sa veľmi peknou tradíciou Motozrazu Sveta motocyklov stalo aj darovanie krvi. Tento rok využilo mobilnú transfúznu jednotku takmer 40 motorkárov. Každý z nich odchádzal s dobrým pocitom, že prispel k záchrane života. „U mňa je to už taká tradícia, som pravidelným darcom krvi na motozraze na šírave. Pocit je skvelý a je to pre ľudí, ktorí to naozaj potrebujú. Dnes som pomohol niekomu ja, zajtra možno pomôže niekto mne“, povedal Marek z Košíc.

Pomyselnú bodku za osemnástym Motozrazom Sveta motocyklov dal veľký ohňostroj, ktorý bolo vidieť, ale aj počuť doďaleka. A motorkárov, ohňostroj, živé koncerty a všetko okolo toho bude určite vidieť a aj počuť opäť o rok! „Už teraz začíname pripravovať ďalší ročník, snažíme sa vylepšiť to osvedčené a tradičné, ale pripraviť aj ďalšie novinky, ktoré program opäť spestria a prilákajú tak opäť na Zemplín tisíce motorkárov a divákov.“ uviedol Michal Tvrdý, z organizačného tímu podujatia.