Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Nemocnicu novej generácie v Michalovciach oficiálne otvorili

Ilustačná fotografia Foto: TASR/Oliver Ondráš

Napriek tomu, že ide o všeobecnú nemocnicu, poskytovať bude aj náročnejšiu zdravotnú starostlivosť, a to rámci verejného zdravotného poistenia.

Michalovce 21. novembra (TASR) – Nemocnicu novej generácie v Michalovciach, ktorej výstavba trvala vyše 2,5 roka, v utorok oficiálne otvorili. Ide o prvú všeobecnú nemocnicu, ktorú postavili na Slovensku po takmer 30 rokoch. Fungovať bude podľa najmodernejších zahraničných štandardov.

Napriek tomu, že ide o všeobecnú nemocnicu, poskytovať bude aj náročnejšiu zdravotnú starostlivosť, a to rámci verejného zdravotného poistenia. Prioritne sa bude zameriavať na akútne prípady v odboroch, ako je chirurgia, onkologická chirurgia, urológia, onkologická urológia, gynekológia, onkologická gynekológia, traumatológia a ortopédia. Veľký priestor bude venovať aj pediatrii a internistickým disciplínam s dôrazom na neurológiu, vrátane liečby cievnych mozgových príhod a pneumológii, a urgentnej medicíne. Bude pôsobiť tiež ako onkologické centrum pre východné Slovensko a rozsahom poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa bude približovať ku koncovým nemocniciam.

"Nová nemocnica bude mať 339 lôžok, celkovo celá nemocnica bude mať 440 lôžok. Je mimoriadne technologicky dobre vybavená. Verím, že budeme neustále zlepšovať portfólio činnosti a skvalitňovať personál, medicínske výsledky, ktoré v tejto nemocnici chceme dodávať všetkým pacientom z regiónu," priblížil pre TASR riaditeľ novej michalovskej nemocnice Vladimír Dvorový. Podľa jeho ďalších slov dokáže personál pomocou nových procesov a organizácie zdravotnej starostlivosti zvýšiť bezpečnosť pacientov, kvalitu ich ošetrenia, aj ich komfort.

Pacienti tu nájdu operačné sály s technológiou prúdenia superčistého vzduchu. Súčasťou zariadenia je aj centrálna prípravovňa liekov, ktorá funguje na báze robotického automatu. Novinkou je okrem iného organizačná štruktúra zložená z klastrov, ktoré zoskupujú príbuzné medicínske odbory a za ich plynulý chod budú zodpovedať manažéri. Pre zvýšenie bezpečnosti pacientov tu zaviedli čiarové kódy. Pripravený je okrem iného aj nemocničný informačný systém novej generácie.

"Som veľmi rád, že stojíme v objekte, ktorý spĺňa podľa môjho názoru najvyššie kritéria nielen slovenského, ale by som povedal aj európskeho formátu a ja sa ako Michalovčan veľmi teším. Doprial by som to všetkým slovenským mestám," uviedol pre TASR primátor Michaloviec Viliam Zahorčák.

Do michalovskej nemocnice nastúpilo takmer 20 nových lekárov. V prvých mesiacoch budúceho roka pribudnú ďalší, pôsobiť by ich tu malo celkovo 139. Do novej nemocnice by sa pacienti mali začať sťahovať 5. decembra, presuny by mali byť ukončené do Vianoc. Následne sa začnú zavádzať nové medicínske procesy, ako je už spomínaná centrálna prípravovňa liekov, systém včasného varovania, či monitoring vitálnych znakov pacientov. Inovácie sa budú spúšťať tak, aby na seba nadväzovali.

Nemocnica novej generácie je spoločným projektom Sveta zdravia, Košického samosprávneho kraja a Michaloviec, do ktorého investovali 34 miliónov eur. Budova predstavuje prízemie a tri nadzemné poschodia s vnútornými átriami. Súčasťou zariadenia je okrem iného urgentný príjem novej generácie, komplexná rádiodiagnostika s CT a MR, ale aj oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti či jednodňovej chirurgie. Nachádza sa tu aj 75 jednolôžkových izieb. K dispozícii je tiež osem operačných sál, štyri pôrodné izby a moderná pôrodná zákroková sála. Pre pacientov, návštevníkov a zamestnancov je pripravených 170 parkovacích stojísk.

V rámci dokončovacích prác na novej nemocnici prebiehala z ušetrených financií aj rekonštrukcia administratívnej budovy. Na budúci rok plánujú aj spustenie procesu výstavby nového pavilónu polikliniky. Táto časť má vzniknúť na pôde súčasného chirurgického pavilónu.