Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

O Erasme a budúcnosti diskutovali europoslanci s košickými študentmi

Na snímke centrum Košíc. Foto: Lenka Hardoňová

Program študentskej mobility Erasmus vznikol v roku 1987, kedy ho využilo 3200 študentov z jedenástich členských štátov. V roku 2015 sa do programu Erasmus+ zapojilo rekordných 678.000 ľudí.

Košice 20. novembra (TASR) - O budúcnosti Európskej únie, jej úspechoch, programe Erasmus+, ale aj problémoch a výzvach na pondelkovom Cezhraničnom fóre v Košiciach debatovali so študentmi košickej Technickej univerzity poslanci Európskeho parlamentu Monika Smolková (Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov) zo Slovenska a György Schöpflin (skupina Európskej ľudovej strany) z Maďarska.

"Prišli sme s maďarským kolegom hlavne preto, aby sme diskutovali so študentmi, aby sme poznali ich videnie, ako si predstavujú budúcnosť Európy, lebo je to veľmi dôležité. Máme na stole Bielu knihu, ideme formovať budúcnosť. Minulý týždeň bolo predstavené, ako si komisia predstavuje vzdelávanie v rámci spoločnej Európy. Chceme sa podeliť so študentmi s poznatkami, ktoré sú na programe Európskej únie a čo na to hovoria," uviedla pre TASR europoslankyňa Smolková.

Program študentskej mobility Erasmus vznikol v roku 1987, kedy ho využilo 3200 študentov z jedenástich členských štátov. V roku 2015 sa do programu Erasmus+ zapojilo rekordných 678.000 ľudí, ktorí študovali, stážovali, alebo pôsobili ako dobrovoľníci v zahraničí vďaka rozpočtu vo výške 2,1 miliardy eur. Za tri desaťročia sa do Erasmu zapojilo viac ako 9 miliónov ľudí.

"Program Erasmus po 30 rokoch hodnotíme ako fantastický projekt. Na Slovensku je 20 rokov. Možno preto sme v Košiciach, že práve východ Slovenska zaostáva za ostatnými časťami Slovenska, čo sa týka Erasmu," povedala Smolková s tým, že nízky záujem o program sa týka hlavne stredných škôl.

"Mnohí si myslia, že Erasmus je len pre vysoké školy, ale opak je pravda. Je to aj pre stredné školy, kolektívy, jednotlivcov, učiteľov, ako aj pre rôzne skupiny, ktoré sa zapájajú do výchovno-vzdelávacieho procesu," doplnila Smolková.

Podľa manažéra komunikačných aktivít informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Dionýza Hochela europoslanci študentom prezentovali rôzne pohľady na to, ako viac priblížiť Európu občanom. Ako povedal, je potrebné, aby si mladí ľudia uvedomili, že nemáme len práva, štyri slobody - voľný pohyb tovarov, služieb, osôb a kapitálu, ale i istú demokratickú zodpovednosť, ktorú je potrebné prejaviť napríklad pri voľbách do Európskeho parlamentu.

"Na Slovensku sme mali žiaľ ten rekord, že sme mali najnižšiu účasť. Najmenej prišlo práve prvovoličov a mladých ľudí," skonštatoval Hochel.

Debata bola ďalším zo série podujatí Cezhraničných diskusných fór, ktoré informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku organizuje v spolupráci s partnerskými kanceláriami v susedných krajinách na aktuálne témy z pohľadu Slovenska aj EÚ.