Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Až 207 podnikateľov s predajnými automatmi nepodalo daňové priznanie

Ilustračná snímka Foto: TASR – Milan Kapusta

Všetky zistené prípady nepodania daňového priznania za predajné automaty bude mesto Košice riešiť ako správne delikty.

Košice 17. septembra (TASR) - V priebehu júna až septembra vykonali zamestnanci Útvaru hlavného kontrolóra mesta Košice (ÚHK) kontroly miestnej dane za predajné automaty. Kontroly prebehli na základe plánu ÚHK na prvý polrok tohto roku na celom území metropoly východného Slovenska. Kontrola preukázala, že prevádzkovatelia 207 predajných automatov nepodali daňové priznania.

Kontrolou prešiel každý podnikateľ, ktorý prevádzkuje predajné automaty. "Aj napriek tomu, že mesto vopred informovalo o vykonaní kontroly, bolo zistených až 465 predajných automatov, pričom mesto ako správca dane malo v evidencii iba 258. Znamená to, že prevádzkovatelia 207 automatov nepodali daňové priznanie," uviedla hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová.

Dani podliehajú všetky predajné automaty, ktoré sú umiestnené v priestoroch prístupných verejnosti. Daňovník je povinný každý automat označiť štítkom s povinnými údajmi a viesť o ňom evidenciu. "Mesto ako správca miestnej dane vyrubuje daň v ročnej sadzbe 100 eur za každý predajný automat a základom dane je ich počet. V zmysle daňového poriadku je mesto oprávnené uložiť za nesplnenie oznamovacej povinnosti pokutu až do výšky 3000 eur," doplnila. 

Všetky zistené prípady nepodania daňového priznania za predajné automaty bude mesto riešiť ako správne delikty. Okrem toho kontrolóri zistili aj porušovanie Živnostenského zákona, pretože prevádzkovatelia predajných automatov neohlasujú umiestnenie predajných automatov okresnému úradu ani príslušnej mestskej časti.