Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Košický kraj

Snina má v pláne obnoviť malý kaštieľ v rámci cezhraničnej spolupráce

Na snímke areál kaštieľa v meste Snina, v ktorého blízkosti sa nachádza aj malý kaštieľ. Foto: TASR/Roman Hanc

V rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko bola totiž v tomto roku vyhlásená výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na takéto projekty.

Snina 19. júla (TASR) – Mesto Snina má v pláne zrekonštruovať malý kaštieľ s časťou historického parku v rámci cezhraničnej spolupráce. Mestskí poslanci preto schválili zmluvu o partnerskej spolupráci s poľským Okresným úradom v Rzeszowe.

V rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko bola totiž v tomto roku vyhlásená výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na projekty. Výzva sa týka prvej prioritnej osi programu „Ochrana a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva cezhraničného územia“.

Mesto Snina má zámer spolu Okresným úradom v Rzeszowe pripraviť a podať projekt v rámci uvedenej výzvy. Základným predpokladom pri podávaní takýchto typov projektov je však uzatvorenie medzinárodných zmlúv a dohôd.

Partneri v rámci nich zohľadňujú význam poľsko-slovenskej cezhraničnej spolupráce pre posilňovanie vzájomných susedských vzťahov, zvyšovanie atraktívnosti prihraničnej oblasti a zlepšenie životných podmienok jej obyvateľov.

Cieľom partnerstva je využívať také formy spolupráce, aby sa medzi občanmi a samosprávami vybudovali vzťahy priateľstva a vzájomnej pomoci. Rozvíjať a uskutočňovať by sa mali konkrétne programy v oblasti hospodárskej, cestovného ruchu, vzdelávania, kultúry a športu, rozvoja a ochrany životného prostredia. Ďalšou z úloh je, aby došlo aj k výmene skúseností v oblasti riadenia činnosti samosprávnych funkcií oboch miest.