Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Primátor Sobraniec a poslanci zložili na zastupiteľstve sľub

Pavol Džurina, archívna snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Z 13 poslancov, ktorí budú zastupovať štyri volebné obvody, je nových spolu deväť.

Sobrance 7. decembra (TASR) – Staronový primátor Sobraniec Pavol Džurina (nezávislý) zložil spolu s mestskými poslancami na piatkovom zastupiteľstve sľub. Ujal sa tak opätovne vedenia samosprávy.

Z 13 poslancov, ktorí budú zastupovať štyri volebné obvody, je nových spolu deväť. "Mojou snahou bude, aby vedenie mesta s poslaneckým zborom vychádzalo dobre," uviedol pre TASR Džurina. Myslí si, že to bude dobrá spolupráca. "Nasvedčoval tomu aj priebeh dnešného zastupiteľstva," vysvetlil.

Najviac kresiel obsadia nezávislí poslanci (5), za stranu Doma dobre budú dvaja, po jednom poslancovi budú mať Demokratická strana, KDH, Národná koalícia, SNS, Sme rodina – Boris Kollár a Strana zelených Slovenska.

Prioritou pre primátora je budúcoročný rozpočet. "Mojou snahou bude, aby sme ho schvaľovali niekedy v polovičke januára," uviedol s tým, že na ňom už pracujú. "Potrebujeme ho odkomunikovať aj s poslancami, aby do rozpočtu na rok 2019 boli premietnuté aj ich predstavy," poznamenal. Venovať sa chcú tiež projektom, ktoré majú v budúcom roku realizovať a na ktoré získali finančné prostriedky z eurofondov.

Poslanci na rokovaní schválili aj primátorov plat. K základnej mzde mu odobrili aj 40-percentné zvýšenie. "Považujem to za ocenenie mojej štvorročnej práce pre mesto," podotkol Džurina. Poberať tak bude mesačne 3474 eur.

Účasť v tohtoročných komunálnych voľbách v meste Sobrance predstavovala 60,46 percenta. Džurina získal 1072 hlasov. Druhým v poradí bol Marián Petro (860). Na tretej priečke skončila Alena Hiráková (418), po nej bol Daniel Tiža (390 občanov). Ako piaty skončil Štefan Staško s 22 hlasmi, ten sa však kandidatúry ešte v týždni pred voľbami vzdal. Nezávislý kandidát Miroslav Kulko získal 18 hlasov a Ján Semka o jeden menej.