Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Program Spoločne pre región podporil 6 projektov na východe Slovenska

Na snímke centrum Košíc, Alžbetina ulica, v pozadí Dóm sv. Alžbety Foto: TASR/František Iván

O získanie podpory pre svoje zámery v oblasti bezpečnosti, trávenia voľného času detí a mládeže či ochrany prírody a životného prostredia, sa mohli uchádzať neziskové organizácie a miestne samosprávy.

Košice 15. marca (TASR) - Grantový program s názvom Spoločne pre región podporil aj v tomto roku viaceré komunitné projekty na východe Slovenska. O získanie podpory pre svoje zámery v oblasti bezpečnosti, trávenia voľného času detí a mládeže či ochrany prírody a životného prostredia, sa mohli uchádzať neziskové organizácie a miestne samosprávy.

V rozpočte 8. ročníka grantového programu bolo 13.585,54 eura, ktoré si rozdelilo celkovo šesť projektov. Finančná podpora smerovala štyrom neziskovým organizáciám a dvom obciam, informovala manažérka grantových programov Karpatskej nadácie Mária Bilová. Spoločným menovateľom podporených projektov je podľa jej slov posilnenie pozitívneho vzťahu k miestu, kde pôsobia ich realizátori.

"Občianske združenie (OZ) Detská železnica Košice si k 60. výročiu vzniku Detskej železnice pripravilo projekt záchrany technického a kultúrneho dedičstva - historického parného rušňa Krutwig," priblížila Bilová jeden z podporených projektov.

V Spišských Tomášovciach zasa vďaka grantu vyrastie v réžii OZ Verbum Bonum Čarovný svet skál, ktorý bude voľnočasovým centrom pre deti a mládež. "Vybudovať desať včelích úľov a zážitkovo vzdelávať začiatočníkov o včelárstve je cieľom združenia Priatelia trstenskej prírody," doplnila Bilová.

Ďalší príjemca - Detská organizácia Fénix obnoví v okolí obce Stakčín umelý vodný kanál, úvrať Konské a most Rakovec na sninskej a stakčínskej úzkokoľajke. Iniciatívni obyvatelia sídliska v Moldave nad Bodvou chcú postaviť pri rieke oddychovú zónu a v obci Kostoľany nad Hornádom sa miestni ľudia spoja pri revitalizácii verejných priestranstiev a obnove starej obecnej studne.

Program Spoločne pre región je financovaný z daru s. r. o. U. S. Steel Košice. "Každé euro darované partnerom programu bude viac ako zdvojnásobené vkladom podporených organizácií alebo samospráv. Program teda nielen pomáha zlepšovať život na východnom Slovensku, ale motivuje miestnych ľudí aj k združovaniu dostupných zdrojov na realizáciu dobrých nápadov," konštatovala riaditeľka Karpatskej nadácie.