Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Vedenie Košíc tvrdí, že mesto odovzdá vo výbornej finančnej kondícii

Poverený primátor mesta Košice Martin Petruško, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Pred ôsmimi rokmi bol stav na bežných účtoch 2,9 milióna eur, na konci tohto roka je predpokladaný zostatok minimálne päť miliónov eur.

Košice 6. decembra (TASR) – Námestník primátora a poverený primátor mesta Košice Martin Petruško odovzdá mesto Košice na ustanovujúcom zasadnutí (10.12.) novozvoleného mestského zastupiteľstva budúcemu vedeniu a poslancom vo výbornej finančnej kondícii. TASR o tom informovala hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová. Podľa nej o tom svedčí porovnanie ekonomických ukazovateľov na konci rokov 2010 a 2018.

Pred ôsmimi rokmi bol stav na bežných účtoch 2,9 milióna eur, na konci tohto roka je predpokladaný zostatok minimálne päť miliónov eur. Rezervný fond v roku 2010 bol 200.000 eur a ku konci tohto roka je 12 miliónov eur, čo predstavuje 60-násobný nárast disponibilných finančných prostriedkov. „Vo Fonde rozvoja bývania mesta Košice bolo na konci roka 2010 viac ako 140.000 eur a na konci roka 2018 bude 290.000 eur,“ spresnila Šnajdárová.

Ako ďalej uviedla, úverová zadlženosť mesta na konci roka 2010 predstavovala úroveň 32 percent, na konci roka 2018 bude takisto 32 percent. „Ale v riešení je uznanie DPH na stavbu Modernizácia električkových tratí vo výške 14,5 milióna eur a splatenie jednorazovej finančnej výpomoci z Ministerstva financií SR vo výške 14,5 milióna eur, čím sa podarí znížiť úverovú zadlženosť mesta na 22,8 percenta,“ dodala.

Záväzky z obchodného styku po lehote splatnosti boli na konci roka 2010 vo výške 2,15 milióna eur. Na konci tohto roka sú predpokladané nulové záväzky po lehote splatnosti. „Priaznivý vývoj sa podarilo dosiahnuť aj vo vývoji stavu majetku, jeho hodnotu sa za osem rokov podarilo zvýšiť z necelých 514 miliónov eur na 700 miliónov eur,“ uviedla Šnajdárová.

Martin Petruško, ktorý v novembrových komunálnych voľbách neuspel, vyzdvihol, že uvedené ekonomické výsledky sa podarilo dosiahnuť v situácii, kedy sa za posledných osem rokov preinvestovalo do mesta takmer 380 miliónov eur, z toho 250 miliónov eur smerovalo do modernizácie mestskej hromadnej dopravy. „Verím, že sa novému vedeniu mesta podarí udržať tento priaznivý vývoj a Košičania budú vidieť v našom meste ďalšie dokončené veľké projekty, ktoré skvalitnia život týchto i budúcich generácií obyvateľov Košíc,“ povedal.

Primátorom Košíc bol od roku 2010 Richard Raši (Smer-SD), ktorý sa v marci stal podpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu. Odvtedy stál na čele mesta Petruško.

Novozvolený primátor Košíc Jaroslav Polaček avizoval, že už počas prvých 100 dní vo funkcii spustí protikorupčný audit.