Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Obyvatelia časti Trebišova ostali pre neplatičov bez elektriny

Ilustračné foto Foto: TASR

V oblasti žije vyše 40 rodín vrátane detí. Niektorí obyvatelia priznávajú, že za elektrinu neplatili, pričom argumentujú ťažkou sociálnou situáciou.

Trebišov 13. apríla (TASR) – Bez elektriny ostala od minulého týždňa mestská časť Nový Majer v Trebišove s takmer 300 obyvateľmi. Firma ABG Trebišov prestala do rodinných domov dodávať elektrickú energiu s tým, že časť ľudí dlhodobo neplatila a niektorí sa napájali na jej trafostanicu načierno. Celkový dlh dosiahol podľa firmy výšku, ktorú už nemienila tolerovať.

Výpoveď zo zmluvy o dodávke energie dostali domácnosti k 1. aprílu 2014. Obyvatelia domov sú pobúrení, mnohí za elektrickú energiu platili bez problémov. Aktuálne tak riešia krízovú situáciu. Ich žiadosti o pripojenie do distribučnej sústavy už potvrdila spoločnosť Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD).

Hovorkyňa VSD Andrea Danihelová konštatovala, že k žiadostiam je potrebné doložiť dokumentáciu, a to jednak preukázať vlastnícky vzťah k nehnuteľnostiam, ako aj projektovú dokumentáciu na realizáciu prípojok. "Až po doručení kompletnej dokumentácie a kladnom posúdení žiadostí o pripojenie do distribučnej siete zo strany VSD (podmienkou je splnenie technických a obchodných podmienok pripojenia), prípadnom následnom vybudovaní (ak to bude potrebné) distribučných elektrických rozvodov môžu byť títo odberatelia pripojení do distribučnej sústavy VSD," uviedla v stanovisku pre TASR.

Situáciu obyvateľov mestskej časti skomplikovalo, že okrem elektriny prišli doma aj o vodu, ktorá prestala tiecť z vodovodných kohútikov.

 "Ja tu žijem od roku 1953, narodili sa tu moje deti, ale ešte som nezažila to, čo teraz. Všetko mám vyplatené. Prečo máme trpieť bez vody, elektriny? Teraz nemôžeme ani sanitku zavolať, keby sa niečo stalo, lebo si nemáme ani kde mobil nabiť," uviedla 77-ročná Helena Grošková.

Mesto do sporu nezasiahne

V oblasti žije vyše 40 rodín vrátane detí. Niektorí obyvatelia priznávajú, že za elektrinu neplatili, pričom argumentujú ťažkou sociálnou situáciou.

Firma ABG Trebišov v súvislosti s vypovedaním zmluvy o dodávkach elektrickej energie pripomína, že je zameraná na poľnohospodársku prvovýrobu. "V roku 2006 spoločnosť ABG Trebišov, s.r.o., odpredala za kúpnu cenu 12.000 Sk rodinné domy v lokalite Nový Majer s tým, že bolo len na jej dobrej vôli poskytovať elektrickú energiu obyvateľom Nového Majera. Počas ôsmich rokov sa strata na elektrickej energii vyšplhala na sumu cca 50.000 eur, a to vďaka neplatičom a čiernym odberom," uviedla právna zástupkyňa firmy Andrea Legényová.

Predstavitelia spoločnosti podľa nej viackrát obyvateľom Nového Majera zdôrazňovali, že táto situácia je neúnosná a že ideálnym riešením by bolo vybudovanie novej trafostanice, prípadne uzavretie zmluvy s dodávateľom elektrickej energie. V prípade, ak uzavrú zmluvu s distribútorom, firma deklaruje ochotu umožniť zriadenie trafostanice na svojich pozemkoch.

Vedenie mesta Trebišov v súvislosti s odpojením elektrickej energie v Novom Majeri uviedlo, že v tomto spore nemá kompetencie zasiahnuť, keďže nie je vlastníkom ani prevádzkovateľom elektrozariadení a ani poskytovateľom elektrickej energie. „V prípade potreby mesto poskytne súčinnosť pri výstavbe nových elektrozariadení príslušnou oprávnenou organizáciou," uviedol primátor Trebišova Marián Kolesár.