Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Zádielska tiesňava spomínala na svetový rekord, repete nebude

Zádielska tiesňava v Národnom parku Slovenský kras. Archívna snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Stibrányi je osobnosť slovenskej speleológie, horolezec i špičkový lanový technik. Ako spomína, s vtedajšou akciou bolo spojených mnoho rizík a na pohľad neprekonateľných ťažkostí.

Zádiel 29. augusta (TASR) – Pred 22 rokmi sa podarilo unikátne lanové premostenie Zádielskej tiesňavy v Slovenskom krase. Takzvaný veľký traverz s dĺžkou 847,67 metra bol v tom čase najdlhší lanový traverz na svete a zapísali ho aj do Guinnessovej knihy rekordov. Polyamidové lano bolo cez tiesňavu natiahnuté 21. až 25. augusta 1997 a preliezlo ním spolu 44 ľudí. Historickú udalosť pripomenul vo štvrtok spomienkový pochod na miesto udalosti za účasti vtedajšieho hlavného aktéra rekordu Gustáva Stibrányiho.

"Také veci sa rodia väčšinou s veľkým ľudským nasadením, kde sa nepozerá na čas, peniaze ani na námahu," uviedol k výročiu pre TASR Stibrányi. "Bolo to úžasné a povznášajúce, s fantastickou atmosférou, za štyri dni sa tam prišlo pozrieť 15.000 návštevníkov. Treba aj povedať, že na tom spolupracovalo 180 ľudí, museli sme napríklad strážiť prístupové miesta a plniť všetko, čo nám nadiktovali ochranári, takže nebola to žiadna 'sranda'."

Stibrányi je osobnosť slovenskej speleológie, horolezec i špičkový lanový technik. Ako spomína, s vtedajšou akciou bolo spojených mnoho rizík a na pohľad neprekonateľných ťažkostí. Keďže išlo o národnú prírodnú rezerváciu s najvyšším stupňom ochrany, organizátori museli získať výnimku zo zákona, problémom bola aj výroba špeciálneho 900-metrového lana, aké predtým neexistovalo. Rozpočet bol takmer milión vtedajších korún, sponzori sa pritom obávali možného neúspechu. Napokon sa však všetko podarilo a svetový rekord predstavoval prelom v technike dlhých lanových premostení. Veľký traverz vtedy zdolalo 28 Slovákov, deväť Čechov, štyria Maďari, Nemec, Angličan a Rus, medzi nimi boli dve ženy.

"My sme vlastne otvorili takú Pandorinu skrinku s tými traverzami. Teraz máte traverz pomaly na každom detskom ihrisku, traverzy sú súčasťou teambuildingov a víkendovej zábavy, ale predtým sa to nerobilo, takže my sme to vlastne spopularizovali a ukázali, že sa to dá," povedal Stibrányi.

Neľahké bolo podľa neho aj presvedčiť vedenie Guinessovej knihy rekordov o zápise a hodnote rekordu. "Ja som ešte dostal zlatý guinessovský certifikát, ktorý sa dáva, ak urobíte ustanovujúci rekord, ktorý je v danej kategórii prvý. Ten, kto ho prekoná, už dostane modrý certifikát v rámci úpravy rekordu. V okolí máme takéto zlaté certifikáty dvaja - ja a košický silák Juraj Barbarič," doplnil.

Pri téme historickej akcie v Zádielskej doline sa vynárajú otázky, či by sa nemohla zopakovať. Stibrányi priznáva, že ho ľudia oslovujú s takýmito návrhmi, on však už nemieni byť v tomto smere aktívny. "Ja už nechcem mať účasť na žiadnom repete, mne už to nechýba. Som vo veku 69 rokov a je to mimoriadne riskantná záležitosť. Hovorím - všetko máte na internete, a odo mňa nechcite odporučenie ani odmietnutie. Nechcem mať na svedomí, že som niekoho odhovoril, ani že som niekoho nahovoril," dodáva s úsmevom.