Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Veľké Kapušany hľadajú investora, chcú nový domov dôchodcov

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Tehlovú stavbu vo vlastníctve mesta začali budovať ešte za bývalého režimu.

Veľké Kapušany 21. júla (TASR) - Obchodnú verejnú súťaž (OVS) na odpredaj nevyužívanej budovy vyhlásilo mesto Veľké Kapušany. Hľadá investora, ktorý by ju prebudoval na domov dôchodcov. Objekt ponúka aj s vypracovaným projektom pre výstavbu spomínaného sociálneho zariadenia.

Tehlovú stavbu vo vlastníctve mesta začali budovať ešte za bývalého režimu. Od začiatku 90. rokov sa do nej výrazne neinvestovalo. Mala byť pôvodne sídlom materskej školy. Objekt je situovaný vo východnej časti mesta v blízkosti rodinných domov.

"Pred časom sme chceli budovu zrekonštruovať z prostriedkov Európskej únie. Dali sme si vypracovať projekt, ktorý rátal s výstavbou domova dôchodcov s kapacitou 60 miest. Neboli sme však úspešní," informoval TASR prednosta Mestského úradu vo Veľkých Kapušanoch Juraj Gyimesi.

Podľa podmienok OVS musí záujemca o budovu vypracovať koncepciu jej budúceho využitia. Výstavba sociálneho zariadenia však nie je podmienkou. Objekt môže investor prebudovať aj na nájomné byty či obchodnú prevádzku. Nesmie však slúžiť pre priemyselné účely.

"Nehnuteľnosť teraz predávame aj s vypracovaným projektom, čiže ak by ju chcel niekto predsa len prebudovať na domov dôchodcov, je to možné," informoval TASR prednosta Mestského úradu vo Veľkých Kapušanoch Juraj Gyimesi.

Nový domov dôchodcov je podľa prednostu vo Veľkých Kapušanoch žiaduci. V súčasnosti tu majú iba jedno takéto zariadenie. "Mesto aj región starne, mladí ľudia odchádzajú a už sa domov nevracajú. Je tu množstvo opustených domov. Stáva sa, že starší ľudia, ktorí žijú osamote, nezvládajú hradiť náklady spojené s bývaním. V domove by sa im žilo jednoduchšie."

Spomínanú budovu a priľahlé pozemky s rozlohou vyše 5000 štvorcových metrov plánuje mesto odpredať za minimálne 300.000 eur. Záujemcovia o kúpu môžu predkladať mestu svoje návrhy do 13. októbra tohto roka. Samospráva ich následne vyhodnotí o niekoľko dní.