Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Visma otvára technologické centrum v Košiciach, prijme 200 ľudí

Na snímke zľava Oto Pisoň zo SARIO, riaditeľ spoločnosti Visma Nils Vold a riaditeľ IT Valley Pavol Miroššay. Košice, 6. decembra 2018. Foto: TASR - František Iván

Tím vývojárov v tomto regióne bude zameraný na vytváranie inovatívneho cloudového softvéru pomocou nových technológií, ako je umelá inteligencia a robotika.

Košice 6. decembra (TASR) - Nórska spoločnosť Visma pôsobiaca v sektore informačných technológií otvára v Košiciach svoje vývojové centrum. V rámci strategickej investície chce zamestnať viac ako 200 pracovníkov. Informovali o tom vo štvrtok predstavitelia IT spoločnosti, združenia Košice IT Valley a Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Nové technologické centrum plánuje vytvoriť veľký tím kvalifikovaných vývojárov s využitím najnovších technológií, akými sú strojové učenie alebo robotika. "Našou ambíciou je otvoriť technologické centrum v Košiciach začiatkom roka 2019 a v horizonte piatich rokov dosiahnuť stav viac ako 200 pracovníkov," uviedol pre novinárov riaditeľ divízie Enterprise Visma Nils Vold.

Nové centrum je súčasťou strategickej investície spoločnosti v oblasti inovácií. Tím vývojárov v tomto regióne bude zameraný na vytváranie inovatívneho cloudového softvéru pomocou nových technológií, ako je umelá inteligencia a robotika.

Visma zvažovala umiestnenie centra v rôznych krajinách, nakoniec si Slovensko a Košice podľa Volda zvolila z viacerých dôvodov. Okrem strategickej polohy v strednej Európe alebo priaznivého ekonomického prostredia išlo o dobré zázemie pre kvalifikovaných odborníkov. "Košice sme si vybrali aj preto, že sú tu Technická univerzita a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, ktoré sa venujú týmto technologickým odvetviam. Vieme, že v oblasti IT je tu veľká konkurencia, ale nepôsobí tu žiadna iná škandinávska IT spoločnosť, čo je pre nás tiež zaujímavé," povedal Vold. Softvérová spoločnosť podľa neho bude na začiatku hľadať špičkových špecialistov, následne chce dať príležitosť aj pre kariérny rast a mladé talenty.

Výkonný riaditeľ Košice IT Valley Pavol Miroššay poukázal na to, že v prípade nórskej firmy ide o nový typ spoločnosti na východe Slovenska. "Visma vyvíja vlastné produkty, ktoré zároveň predáva. Veľká väčšina IT spoločností pôsobiacich v tomto regióne pracuje na produktoch pre svojich zákazníkov. Naše IT prostredie však potrebujeme viac diverzifikovať, aby bolo rozmanitejšie a dokázalo prilákať ďalšie talenty," povedal. Nový investor je podľa neho aj príležitosťou na návrat odborníkov z východu, ktorí odišli za prácou do Brna, Prahy alebo Bratislavy. "Dokážeme im ponúknuť zaujímavé a dobre hodnotené IT pozície," povedal predstaviteľ združenia, ktoré v regióne rozvíja IT sektor.

Investíciu privítali aj predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka a novozvolený košický primátor Jaroslav Polaček. "Som veľmi rád, že košická IT Valley sa rozrastá o novú krajinu, ktorou je Nórsko. Naším cieľom je prinášať občanom Košického samosprávneho kraja prácu s vyššou pridanou hodnotou a lepším platovým ohodnotením. Chceme, aby mladí ľudia neodchádzali z regiónu, ale aby sa do globálneho biznisu zapájali priamo zo svojho domova," uviedol Trnka.