Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

VSD chce v Košiciach preinvestovať 7 miliónov eur

Ilustračný záber. Foto: TASR - Milan Kapusta

Záväzky sa týkajú najmä skvalitnenia elektroenergetickej infraštruktúry – jej rekonštrukcie, kabelizácie a zmeny časti vzdušného vedenia na podzemný variant

Košice 7. marca (TASR) - Memorandum o porozumení a vzájomnej spolupráci v stredu podpísali primátor mesta Košice Richard Raši a zástupcovia Východoslovenskej distribučnej, a.s. (VSD). Táto spoločnosť potvrdila záujem o partnerstvo prísľubom preinvestovania siedmich miliónov eur v Košiciach, a to už do troch rokov. TASR o tom informovala Andrea Vlková z VSD.

Záväzky z dokumentu sa týkajú najmä skvalitnenia elektroenergetickej infraštruktúry – jej rekonštrukcie, kabelizácie a zmeny časti vzdušného vedenia na podzemný variant, ako aj činností súvisiacich s estetizáciou územia. Aby čo najviac investícií išlo do tejto infraštruktúry, mesto Košice bude k majetkovoprávnym vyrovnaniam pozemkov zaťažených vecným bremenom pristupovať s osobitným zreteľom.

"Východoslovenská distribučná, a.s., bude realizovať obnovu svojej existujúcej infraštruktúry nad rámec svojich zákonných povinností vo vzťahu k zvýšeniu estetickej hodnoty územia a vo vzťahu k rozvojovým projektom. To, že sa VSD rozhodla preinvestovať do konca roka 2020 až sedem miliónov eur, totiž nie je povinnosť, ktorú by jej ukladal zákon alebo nejaké nariadenia. Je to výsledok spoločenskej zodpovednosti tejto firmy a vzájomného efektívneho dialógu mesta Košice a spoločnosti, ktorý je zakotvený práve v tomto memorande," uviedol primátor Raši.

VSD len v súvislosti s memorandom zrealizuje elektroenergetické projekty pre takmer 40 ulíc a častí mesta. Investovať bude napríklad do lokalít a ulíc ako Ťahanovská, Omská, Holubyho, Tranovského, Čermeľské údolie, Trieda KVP, Svätoplukova, Thurzova, Kmeťova, Kukučínova, Rázusova, Národná trieda, Dúhová a mnohé ďalšie.

Predmetom memoranda podľa VSD je aj podpora projektov osožných pre mesto. Ide napríklad o optimalizáciu nákladov na elektrinu, prevzatie financovania pri pripojení Košickej futbalovej arény (KFA), pomoc pri realizácii projektov optimalizácie prevádzky sietí Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) v lokalite Haniska – Ludvíkov Dvor – Pereš, projektov Modernizácie električkových tratí (MET) a najmä zvýšenie priamych investícií do mesta nad rámec zákonných povinností spoločnosti. "Tieto navýšené investície zahŕňajú aj požiadavky mesta spojené s estetizáciou územia. Pod estetizáciou územia si treba predstaviť najmä kabelizáciu vedení a ich ukladanie do zeme, čo vo finančnom vyjadrení pre nás znamená 2,5-násobne vyššie náklady, ak by sme to porovnávali s rekonštrukciou realizovanou pôvodnou vzdušnou technológiou. Ide o státisíce eur navyše len z dôvodu obmeny a zohľadnenia estetickej stránky," priblížil predseda predstavenstva a riaditeľ divízie Sieťové služby VSD Radoslav Haluška.

Investičné projekty chce VSD naplánovať tak, aby boli zosúladené aj s ďalšími plánovanými aktivitami mesta a všetky procesy sa maximálne urýchlili. Podobné memorandá už spoločnosť uzavrela v 15 významných mestách východného Slovenska a v ďalších šiestich prebiehajú diskusie.