Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Východoslovenské múzeum predstavilo 3200 rokov staré bronzové prilby

Na snímke unikátne bronzové prilby z mladšej doby bronzovej, ktoré boli objavené koncom roka 2017 v katastri obce Trhovište, okres Michalovce počas tlačovej konferencie Košického samosprávneho kraja a Východoslovenského múzea 13. septembra 2018 v Košiciach. Vpravo archeológ Dárius Gašaj. Foto: TASR – František Iván

Nález sa do múzea dostal začiatkom januára. Pamiatkári lokalitu navštívili a miesto preskúmali metódou archeologického výskumu. Poklad bol uložený v malej jamke v zemi.

Košice 13. septembra (TASR) – Dve bronzové prilby staré približne 3200 rokov predstavili vo štvrtok vo Východoslovenskom múzeu (VSM) v Košiciach. Ako na tlačovej konferencii povedal archeológ VSM Dárius Gašaj, v katastri obce Trhovište v okrese Michalovce sa pri zbere húb v roku 2017 našli aj dva páry lícnych chráničov a jeden pár špirálových nárameníc. VSM chce vzácne predmety sprístupniť aj verejnosti.

„Nález sa do múzea dostal začiatkom januára. Spolu s pracovníkom krajského pamiatkového úradu sme lokalitu navštívili a miesto sme preskúmali metódou archeologického výskumu. Poklad bol uložený v malej jamke v zemi,“ povedal Gašaj.



Podľa jeho slov sú prilby unikátne tým, že sú západoeurópskeho pôvodu. „Doteraz k nim poznáme len tri analógie, všetky sú z východoalpskej oblasti. Bádatelia uvažujú, že sa vyrábali v zbrojárskej dielni niekde v severnej časti Apeninského polostrova, odkiaľ sa horskými priechodmi dostali do Álp a následne do Karpatskej kotliny,“ uviedol Gašaj. Ako spresnil, prilby pochádzajú z mladšej doby bronzovej a sú datované zhruba do roku 1200 pred naším letopočtom.

Obidve prilby majú polguľovitú, na bokoch mierne sploštenú hlavicu a na vrchole centrálny pozdĺžny trojzubý hrebeň s dutinkou na upevnenie ozdobného chochola. Nepoužívali sa v boji, ale boli skôr symbolom moci vysokej spoločenskej elity. „Vojenskí náčelníci sa honosili nielen takýmito prilbami, ale aj panciermi. Lícne chrániče boli na prilby použité len sekundárne, lebo sú výzdobou mierne odlišné. Špirálové náramenice slúžili ako ochrana ruky alebo ako doplnok k slávnostnému odevu. Tie už nie sú západoeurópskeho pôvodu, vyrábali sa bežne,“ spresnil. Keďže sa na východnom Slovensku už v minulých rokoch našli aj časti spomínaných pancierov, v budúcnosti nevylučuje ani prípadné hrobové nálezy.

Ako Gajaš povedal, nález sa objavil v blízkosti starej krajinnej cesty, ktorá siaha nielen do stredoveku, ale možno až do praveku. „Prilby tohto typu, ktoré poznáme, sú z horských priechodov Álp, čo naznačuje, že to mohli byť obety venované nejakým božstvám, ktoré ochraňovali tieto horské priechody,“ vysvetlil.

VSM požiadalo o zverenie nálezu, ktorý je nateraz majetkom štátu, do rúk zriaďovateľa múzea. Tým je Košický samosprávny kraj. Predmety by mali byť následne vystavené vo VSM.