Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Košický kraj

Košické zastupiteľstvo podporilo výhrady v rámci dohody CETA

Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Návrh uznesenia predložil predseda KSK Rastislav Trnka a hlasovalo zaň všetkých 53 prítomných poslancov.

Košice 7. marca (TASR) – Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) podporilo iniciatívu občanov s výzvou, aby Národná rada SR schválila a prezident SR ratifikoval Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu (CETA) medzi Kanadou a Európskou úniou až po zapracovaní príslušných podmienok. Ide o výslovné uvedenie zákazu dobývania rádioaktívnych nerastov, okrem prípadu, ak to schvália obyvatelia obce v miestnom referende, a zákaz používania technológie kyanidového lúhovania pri úprave alebo zušľachťovaní nerastov.

Návrh uznesenia predložil predseda KSK Rastislav Trnka a hlasovalo zaň všetkých 53 prítomných poslancov. Podľa dôvodovej správy k návrhu, hoci uvedené zákazy sú súčasťou slovenskej legislatívy, tá nebola premietnutá do príslušných výhrad SR v rámci CETA. Naopak, v prílohe k dohode, ktorá upravuje výhrady uplatňované v SR v odvetví ťažba a dobývanie, sa uvádza ako zákon, ktorým je potrebné sa riadiť, zákon o geologických prácach, ktorý bol v čase prípravy týchto výhrad už desať rokov neplatný a uvedené zákazy neobsahuje.

"Vzhľadom na skutočnosť, že výhrady SR v rámci dohody CETA poukazy na tieto platné zákony neobsahujú, môžu potenciálni kanadskí investori dospieť k mylnému záveru, že vyššie spomínané zásadné ustanovenia platného geologického a banského zákona pri aplikácii medzinárodnej zmluvy CETA, ktorá má prednosť pred zákonmi SR, neplatia, čím môže dôjsť k odmietaniu plnenia povinností vyplývajúcich z týchto platných zákonných ustanovení,"
uvádza materiál pre poslancov.

Z viny spracovateľov podkladov k tejto dohode z dotknutých slovenských ministerstiev môže podľa Úradu KSK dôjsť aj k vážnym súdnym sporom o konkrétnych postupoch kanadských investorov v oblasti prieskumu a dobývania nerastných surovín. O ťažbu ložísk rádioaktívnych nerastov nachádzajúcich sa na území KSK ako Jahodná-Kurišková a Novoveská Huta sa pritom dlhodobo usilujú práve kanadské firmy, resp. firmy s kanadskou majetkovou účasťou.

Slovenský rezort hospodárstva v minulosti v tejto súvislosti zdôraznil, že dohoda CETA v žiadnom prípade nevytvorí predpoklady pre snahu zahraničných banských spoločností obísť platný zákonný zákaz dobývania ložísk uránových rúd na Slovensku. Zároveň podľa ministerstva neprinesie zhoršenie pozície štátu pri zákaze ťažby rádioaktívnych látok.