Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Židovské Košice priblížia prvé novoročné potulky mestom

Ilustračná snímka, mesto Košice. Foto: TASR - Roman Hanc

Keďže zaujímavých informácií na túto tému je podľa neho veľa a nezmestili sa do jednej potulky, konať sa bude dvojpotulka s dvomi trasami.

Košice 5. januára (TASR) – Židovské pamiatky i osobnosti židovského pôvodu z Košíc a ich životné osudy priblížia sprievodcovské víkendové Potulky mestom Košice, prvé v tomto roku. V sobotu a nedeľu (6.-7.1.) sa tak záujemcovia dozvedia aj to, kde boli a ako vyzerali košické synagógy, ktoré dnes už neexistujú, a v akom stave sú tie, ktoré zostali doteraz.

"Na potulkách budeme hovoriť aj o tom, kedy bola zlatá éra židovstva v našom meste, a tiež, čo všetko okrem synagóg nám pripomína košických Židov," uviedol sprievodca Milan Kolcun.

Keďže zaujímavých informácií na túto tému je podľa neho veľa a nezmestili sa do jednej potulky, konať sa bude dvojpotulka s dvomi trasami. V sobotu to bude trasa od Hlavnej ulice na západ a v nedeľu od Hlavnej na východ.

Zraz je pred budovou Štátnej vedeckej knižnice na Hlavnej ulici. Prehliadky s Milanom Kolcunom sa začínajú (v sobotu i nedeľu) o 10.30, 12.00, 14.00 a 15.30 h. Zoltán Balassa sprevádza o 11.00 a 14.30 h (slovensky) a o 16.00 h (maďarsky).

Potulka trvá zhruba 70 minút, na každý deň treba inú vstupenku. Kúpiť je ju možno v predpredaji v Informačnom centre MiC na Hlavnej 32 alebo priamo na mieste. Informácie nájdu záujemcovia aj na webstránke www.potulka.sk.