Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Krimi

Piťovec Marek O. ostáva vo väzbe

Na snímke Marek O. z gangu piťovcov prichádza na rozhodovanie o väzbe na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici 30. septembra 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Ondrejčák a Marek O. spolu figurujú v spoločnosti Baresto, s.r.o., so sídlom na Studenohorskej ulici v Lamači.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Marek O., ktorý je považovaný za jedného z najvplyvnejších členov bratislavskej skupiny piťovcov, ostáva vo väzbe za mrežami, keď o tom dnes rozhodol na svojom neverejnom zasadnutí senát Najvyššieho súdu SR.


"Rozhodnutím z dnešného dňa senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na neverejnom zasadnutí proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, zamietol sťažnosť prokurátora, ako aj sťažnosť obvineného Mareka O. o vzatí do väzby obvineného," uviedol dnes pre TASR Boris Urbančík, štátny radca a hovorca Najvyššieho súdu SR.

Obvinený Marek O. podľa slov hovorcu Najvyššieho súdu naďalej ostáva vo väzbe, aby sa zabránilo pôsobeniu obvineného na svedkov, znalcov, spoluobvinených. "Ďalej, aby sa zabránilo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie alebo aby sa zabránilo pokračovaniu v trestnej činnosti, dokonaniu trestného činu, o ktorý sa pokúsil, alebo vykoná trestný čin, ktorý pripravoval alebo ktorým hrozil," dodal hovorca Najvyššieho súdu.

Proti dnešnému rozhodnutiu senátu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky nie je prípustný opravný prostriedok.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, zobral koncom septembra obvineného Mareka O. do väzby. Národná kriminálna agentúra ho zadržala 27. septembra v bratislavskom Lamači v súvislosti s podozrením z násilnej trestnej činnosti. Vyšetrovateľ ho obvinil zo zločinov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a hrubého nátlaku. Má ísť o osobu prepojenú so zločineckým gangom piťovcov, dokonca s odsúdeným šéfom skupiny piťovcov Jurajom Ondrejčákom mal aj podnikať.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhoval vzatie obvineného Mareka O. do väzby z dôvodu, aby nemohol utiecť alebo sa skrývať, pokračovať v trestnej činnosti a ovplyvňovať svedkov. Sudca ŠTS napokon akceptoval dôvody kolúznej a preventívnej väzby, útekovú nie. Voči rozhodnutiu podal prokurátor ÚŠP sťažnosť a podal ju aj obvinený.

Ondrejčák a Marek O. spolu figurujú v spoločnosti Baresto, s.r.o., so sídlom na Studenohorskej ulici v Lamači. Firma je od júna tohto roka v konkurze.

Ondrejčák si momentálne odpykáva 16-ročný trest vo väzení za riadenie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a poškodzovanie cudzej veci. Piťovci sa podľa názoru súdu venovali obchodom s drogami a vyberaniu výpalného.