Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Dôchodkyňa prišla o 5000 eur po telefonáte údajnej zdravotnej sestry

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Keď zistila, že ide o podvod, obrátila sa na políciu.

Zlaté Moravce 18. januára (TASR) – Dôchodkyňa zo Zlatých Moraviec prišla o 5000 eur. Peniaze vložila na neznámy účet po telefonáte neznámej ženy, ktorá sa predstavila ako zdravotná sestra z nemocnice. Tá v utorok 16. januára dopoludnia 82-ročnej seniorke oznámila, že jej vnuk spôsobil nehodu, pri ktorej bolo zranené dieťa. „To následne v telefóne potvrdil aj mužský hlas, ktorý tvrdil, že je lekár. Rodina zraneného dieťaťa údajne žiada od vinníka nehody 5000 eur, inak oznámi vec na polícii,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

Vyľakaná dôchodkyňa preto o pár hodín zašla do bankovej inštitúcie a vložila na účet požadovanú finančnú hotovosť. Keď zistila, že ide o podvod, obrátila sa na políciu. „Momentálne je v tomto prípade vedené trestné stíhanie za zločin podvodu a na jeho objasnení pracujú nitrianski kriminalisti,“ skonštatovala Čuháková.

Polícia upozorňuje občanov, že ak lekár zistí, že zranenia jeho pacienta vznikli napríklad pri dopravnej nehode, je povinný vec oznámiť polícii. „Opätovne vyzývame seniorov k opatrnosti pri komunikácii s cudzími ľuďmi. Páchatelia oslovujú seniorov aj pod inými vymyslenými zámienkami, aby od nich podvodne vylákali peniaze alebo ich okradli o celoživotné úspory,“ upozornila Čuháková.

Páchatelia podľa jej slov najčastejšie vystupujú ako pracovníci elektrární, vodární, plynární, sociálnych úradov či iných inštitúcií, ktorí prišli vrátiť preplatok, vyplatiť sociálny príspevok, zvýšiť dôchodok alebo kontrolujú stav elektromeru. Často vystupujú ako cudzinci, ktorí sa pýtajú na cestu do nemocnice a následne pýtajú peniaze na operáciu ich príbuzného, ktorý mal dopravnú nehodu a leží v nemocnici v kritickom stave. V neposlednom rade vystupujú ako rôzni predávajúci a na ponúkaný tovar ponúkajú výrazné zľavy alebo darčeky zadarmo.

Polícia zdôrazňuje, aby seniori nevpúšťali neznáme osoby do svojich príbytkov, neboli s nimi osamote a neukazovali, prípadne nevyberali pred nimi peniaze. „Páchatelia ovládajú veľa spôsobov, ako odlákať pozornosť seniorov a v nestráženej chvíli im ukradnú celoživotné úspory,“ upozornila Čuháková.