Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Krimi

PRIESKUM o požiaroch v hoteloch: Obete najčastejšie zomierajú v spánku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najčastejšou príčinou požiaru je nedisciplinovanosť hotelových hostí, požiare vznikajú najmä od cigariet.

Trenčín 4. mája (TASR) – Najväčšie riziká požiarov v hotelových a ubytovacích zariadeniach sú v kuchynských zariadeniach a v hotelových izbách. Vyplýva to zo štatistického výskumu Jany Müllerovej z Fakulty bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity. Výsledky prieskumu prezentovala na dnešnej medzinárodnej konferencii Fireco 2017 v Trenčíne zameranej na protipožiarnu bezpečnosť hotelov a zariadení poskytujúcich ubytovanie vo vzťahu k cestovnému ruchu.

"Až 50-percentné riziko požiarov v hoteloch a ubytovacích zariadeniach je v kuchynských zariadeniach, v nich však nedochádza k vysokému počtu obetí na životoch. Na druhej strane, v klasických hotelových izbách sú riziká požiarov o čosi nižšie, je v nich však až 70-percentná úmrtnosť. Až 33 percent požiarov vzniká počas víkendu, tzv. hodina smrti je medzi treťou a štvrtou hodinou nadránom, kedy obete najčastejšie zomierajú v spánku v dôsledku udusenia," skonštatovala Müllerová s tým, že najčastejšou príčinou je nedisciplinovanosť hotelových hostí, požiare vznikajú najmä od cigariet.

Dôsledné každoročné štatistické podklady podľa nej dokážu identifikovať riziko. "Ak máme identifikované riziko, vieme sa na mimoriadne udalosti pripraviť. Ubytovacie zariadenia by v prvom rade mali dbať na informovanosť hostí o únikových cestách a mali by pri ubytovaní brať do úvahy vek a fyzickú kondíciu hotelových hostí. Aj v zariadeniach s najkvalitnejšími protipožiarnymi opatreniami musia počítať so stresovým faktorom u hostí. Každý z nás sa v strese správa inak a s tým musia v hoteloch počítať," zdôraznila Müllerová.

Podľa Jána Budáča z odboru požiarnej prevencie Prezídia Hasičského a záchranného zboru je protipožiarna bezpečnosť stavieb na Slovensku nastavená na dosť vysokej úrovni, v niektorých prípadoch čelí Slovensko kritike za nadštandardné požiadavky, čím sa stavby trošku predražujú. "Ide nám v prvom rade o bezpečnosť. Najmä novostavby na ubytovanie na Slovensku – hotely a ubytovacie zariadenia, ktoré boli postavené po roku 2004, sú na veľmi dobrej úrovni. V prípade stavieb skolaudovaných pred rokom 2004 nie je protipožiarna úroveň taká ako u novostavieb," priblížil Budáč.

Hlavnou príčinou požiarov v hoteloch a ubytovacích zariadeniach je podľa neho nedisciplinovanosť hostí a nerešpektovanie požiarnych zásad. Požiare z nedbanlivosti sú častejšie ako technické poruchy. "Stavbu je potrebné rozdeliť do požiarnych úsekov. Keď už vznikne požiar, nech horí na čo najmenšej ohraničenej ploche. Dôležité je správne navrhnúť a vyznačiť únikové cesty na evakuáciu osôb, vybaviť ubytovacie zariadenie požiarno-technickými zariadeniami a zvýšiť informovanosť hostí," uzavrel Budáč.

Podľa štatistických úradov Hasičského a záchranného zboru vzniklo od roku 2012 do konca roku 2016 na Slovensku v budovách pre spoločné ubytovanie a rekreáciu spolu 839 požiarov, pri ktorých prišlo o život 16 ľudí. Len v minulom roku horelo v ubytovacích zariadeniach na Slovensku 156-krát, pri požiaroch zomrelo šesť osôb.