Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Krimi

Špeciálny prokurátor podal na súd obžalobu za úkladnú vraždu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obvinení sú Jozef S., Miriam R., Ingrid H. a Ján H. Tragická udalosť sa stala v roku 2014 vo Zvolene.

Bratislava 10. mája (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dnes obžalobu na Špecializovaný trestný súd na obvinených Jozefa S., Miriam R., Ingrid H. a Jána H. za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy s rôznou formou účasti.

Ide o dva skutky, informovala dnes TASR Jana Tökölyová hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry.

"S úmyslom zachovať si prísun peňažných prostriedkov a získať ďalšie majetkové benefity pre seba a pre blízke a známe osoby obvinená Miriam R. s vopred uváženou pohnútkou zosnovala a iniciovala zavraždenie poškodeného Jána H. S týmto úmyslom oboznámila následne svoju matku Ingrid H., ktorá ho sprostredkovala obvinenému Jánovi H., ktorý ho odsúhlasil a v presne nestotožnenom čase osobne vyplatil obvinenému Jozefovi S. za realizáciu uvedenej (úkladnej) vraždy v hotovosti 7000 eur," uviedla hovorkyňa.

Následne obvinený Jozef S. podľa jej slov v presne nezistenom čase 5.–6. apríla 2014 vošiel proti vôli poškodeného Jána H. do jeho bytu na prvom poschodí rodinného domu vo Zvolene a nestotožnenou krátkou guľovou zbraňou kalibru 7,65 mm tri razy naňho vystrelil, čím mu spôsobil zranenia, ktorým na mieste podľahol. Jeho telo bolo nájdené nasledujúci deň v dopoludňajších hodinách.

V druhom skutku obžaloby ide o to, že obvinený Jozef S. asi dva týždne pred jeho zadržaním vo veci tejto obžaloby pod číslom I na presne nestotožnenom mieste v Seredi pre vlastnú potrebu kúpil za sumu 30-40 eur bielu kryštalickú látku, ktorú následne prechovával v obytnom priestore garáží a dielní v obci Budča, okres Zvolen. V auguste 2016 počas realizácie úkonu domovej prehliadky označeného obytného priestoru túto bielu kryštalickú látku uloženú v injekčnej striekačke dobrovoľne vydal s vyjadrením, že ide o pervitín. Znalecký posudok potvrdil, že šlo o látku s hmotnosťou 0,95 g s obsahom metamfetamínu, ktorá zodpovedá 9 až 35 bežným jednotlivým dávkam, dodala Tökölyová.