Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Krimi

Somálčana, ktorý chcel vo Švédsku vraždiť, zadržali vo Viedni

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodne podozrivý sa 7. júna 2016 mal pokúsiť o vraždu manželky sekerou. Obeť útoku, ku ktorému došlo v juhošvédskej obci Torpsbruk, utrpela ťažké zranenia.

Viedeň 21. septembra (TASR) - Somálčana (39), po ktorom sa v súvislosti s pokusom o vraždu vo Švédsku nepátralo iba v tejto škandinávskej krajine, ale na celom starom kontinente, zadržali v utorok vo Viedni. Informovalo o tom dnes rakúske ministerstvo vnútra.

Dôvodne podozrivý sa 7. júna 2016 mal pokúsiť o vraždu manželky sekerou. Obeť útoku, ku ktorému došlo v juhošvédskej obci Torpsbruk, utrpela ťažké zranenia. Mužovi sa potom podarilo ujsť a v Rakúsku úspešne požiadal o azyl.

Somálčan, ktorý sa na úteku ocitol medzi najhľadanejšími kriminálnikmi v Európe, požiadal v júli 2016 v Rakúsku o azyl pod falošnou identitou a v januári 2017 sa dočkal pozitívnej odpovede, uviedol dnes hovorca rezortu vnútra vo Viedni Karl-Heinz Grundböck pre tlačovú agentúru APA.

Podľa platného práva Európskej únie sa odtlačky prstov žiadateľov o azyl môžu porovnávať iba s odtlačkami z databázy žiadateľov o azyl. Pri porovnávaní sa tak na Somálčana neprišlo, pretože vo Švédsku o azyl nepožiadal. Databáza odtlačkov prstov kriminálnej polície, v ktorej figurujú zločinci, sa môže využívať iba na národnej, nie však celoeurópskej úrovni, uviedol hovorca a dodal, že táto úprava bola predmetom ostrej kritiky v Bruseli a o jej zmene sa diskutuje.

V priebehu vyšetrovania sa v uplynulých mesiacoch vďaka spolupráci švédskych a rakúskych orgánov postupne stala pravdepodobnou možnosť, že hľadaný sa zdržiava v Rakúsku, až kým v utorok nedošlo k zadržaniu Somálčana, ktorý nekládol odpor, v jeho byte vo viedenskej štvrti Favoriten príslušníkmi policajného útvaru osobitého určenia Cobra.