Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Krimi

Ústavný súd odmietol sťažnosť Čečenca podozrivého v Rusku z terorizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Proti rozhodnutiu o jeho vzatí do vydávacej väzby sa chce advokátka obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva.

Košice 13. októbra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR dnes nevyhovel sťažnosti Hamzata Sh., obvineného v Rusku z terorizmu, ktorý namietal porušenie svojich práv v prípade rozhodnutia Krajského súdu v Košiciach o jeho vzatí do vydávacej väzby. Senát ÚS SR označil námietky sťažovateľa za nedôvodné.

"Keďže sme využili všetky vnútroštátne prostriedky, ktorými sme mohli napadnúť rozhodnutie o vzatí do vydávacej väzby, obrátime sa na Európsky súd pre ľudské práva," reagovala advokátka sťažovateľa Iveta Rajtáková pre novinárov. K rozhodnutiu trojčlenného senátu ÚS SR pripojil odlišné stanovisko jeho predseda Lajos Mészáros, čo podľa Rajtákovej svedčí o tom, že s rozhodnutím možno polemizovať.

Pôvodom Čečenca Hamzata Sh., ktorý má vo Švédsku priznaný status utečenca a o ktorého vydanie žiada Rusko, zadržala slovenská polícia 15. januára 2015 na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom na základe medzinárodného zatykača. Odvtedy je vo väzbe, jeho vzatie do vydávajúcej väzby potvrdil Najvyšší súd (NS) SR.

Košický krajský súd 8. septembra tohto roku rozhodol o prípustnosti vydania Hamzata Sh. na trestné stíhanie do Ruska. Aj proti tomuto uzneseniu súdu podal 33-ročný Čečenec sťažnosť, rozhodovať o nej bude NS SR. ÚS SR dnes samotnú prípustnosť vydania do Ruska nehodnotil, konštatoval však, že všeobecné súdy sa pri formulovaní definitívneho postoja budú musieť v závere vydávacieho konania "vysporiadať so všetkými právne relevantnými otázkami vyplývajúcimi z faktu, že sťažovateľovi bol v inom členskom štáte Európskej únie priznaný status politického utečenca, a dôsledne preskúmať a vyhodnotiť aj aktuálnu judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva".

Podľa Rajtákovej existuje mnoho argumentov proti prípustnosti extradície Hamzata Sh. do Ruskej federácie. Právne predpisy podľa jej slov neumožňujú vydať osobu, ktorej bolo priznané postavenie utečenca.

Samotný Hamzat Sh. odmieta obvinenia ruských orgánov, že by sa dopustil teroristického činu z augusta 2004 v čečenskom Groznom. Tvrdí, že žiadosť Moskvy o jeho vydanie je politicky motivovaná. Vo Švédsku mu v decembri 2011 udelili azyl, keďže príslušný orgán dospel k záveru, že jeho prenasledovanie na základe politického názoru mu odôvodňuje priznanie postavenia utečenca. Status utečencov dostali aj jeho matka, tri sestry a dvaja bratia. K dôvodom patrilo vysoké postavenie Hamzatovho brata Aslana v bývalej vláde separatistickej Čečenskej republiky za prezidenta Aslana Maschadova.

Dnešné verejné zasadnutie senátu ÚS SR sprevádzali zvýšené bezpečnostné opatrenia. Prítomné boli aj dve sestry Hamzata Sh.