Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Krimi

V kauze výtržníctva súd oslobodil spod obžaloby košického policajta

Ilustračné foto. Foto: TASR

Obžalovaný mal podľa prokuratúry koncom roku 2014 slovne i fyzicky napadnúť trojicu mužov, z toho dvoch pôvodom z Latinskej Ameriky.

Košice 4. mája (TASR) – Okresný súd Košice II oslobodil dnes košického mestského policajta Jána J. spod obžaloby pre trestný čin výtržníctva. Obžalovaný mal podľa prokuratúry koncom roku 2014 slovne i fyzicky napadnúť trojicu mužov, z toho dvoch pôvodom z Latinskej Ameriky. K skutku malo dôjsť s motívom národnostnej, etnickej alebo rasovej nenávisti. "Nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý je obžalovaný stíhaný," konštatoval sudca v dnešnom rozhodnutí.

Ku konfliktu došlo 5. decembra 2014 vo vestibule a na parkovisku predajne na Moldavskej ceste. Mestský policajt, v tom čase v civile, podľa obžaloby vulgárne nadával trom mužom a vyhrážal sa, že "ich rozkope". Okrem iného ich mal označiť za "cigáňov a Rumunov, čo kradnú v Kauflande". Následne mal napadnúť úderom do hlavy občana Ekvádora, čím mu spôsobil poúrazovú poruchu sluchu, úder do hlavy zasadil aj jeho slovenskému kamarátovi. Samotný Ján J. mal podľa lekárskej správy po konflikte podvrtnutú krčnú chrbticu.

Z výpovedí podľa sudcu vyplynulo, že rasové alebo xenofóbne vyhrážky a nadávky vo vestibule predajne počul iba jeden z poškodených – pôvodom z Nikaraguy a inými dôkazmi táto vec objektivizovaná nebola. Počas konfliktu na parkovisku dvaja poškodení utrpeli zranenia, nevedeli však podľa súdu uviesť podrobnosti, ako došlo k napadnutiu. V prospech obžalovaného vypovedal jeho kamarát, štátny policajt, ktorý s ním počas konfliktu bol, obaja vtedy boli v civile mimo služby. Ján J. vinu odmietol a z vyprovokovania potýčky obvinil jedného z poškodených.

"Pokiaľ ide o útok Jána J. voči poškodeným, ten by bolo možné kvalifikovať určitým spôsobom ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu, avšak je potrebné zdôrazniť, že lehota, kedy by príslušný obvodný úrad tento skutok ako priestupok mohol posúdiť, uplynula 5.12.2016. Za takých okolností bol súd nútený oslobodiť obžalovaného spod obžaloby," uviedol sudca. Prokurátor vzápätí oznámil podanie odvolania voči rozsudku.

Dezilúziu a sklamanie poškodených vyjadril ich právny zástupca Rudolf Maník. "Zrazu zranenia, ktoré utrpeli nielen na tele, ale aj na duchu, vytvárajú iný pocit nespravodlivosti, akokoľvek možno tento rozsudok považovať za zákonný," uviedol pre novinárov. Vyjadril zároveň nádej, že v odvolacom konaní sa preukáže vina obžalovaného v celom rozsahu.

Naopak, za spravodlivý označil rozsudok advokát obžalovaného Gerhard Zvolánek. Vyjadril sa pritom k jednému z poškodených, ktorý sa v priestore obchodného domu dostal do hádky s obžalovaným, a ktorý privolal štátnu políciu. "Myslím si, že presvedčil svojím správaním, že on to bol, ktorý celé to konanie vyprovokoval a dostal do problému môjho klienta, ktorý dva a pol roka poriadne nespí a má problém v zamestnaní," povedal obhajca.