Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

100. výročie narodenia Roberta Doisneaua

Francoise Bornetová, ktorá s bývalým priateľom pred 55 rokmi pózovala pre najznámejšiu fotografiu s motívom mileneckého bozku, drží reprodukciu čierno-bielej fotografie pred parížskou radnicou 13. apríla. Bývalá francúzska herečka sa rozhodla originál snímky "Bozk pred radnicou" od Roberta Doisneaua ponúknuť do dražby Foto: TASR/AP

100. výročie narodenia Roberta Doisneaua si dnes pripomína fotografická suita.

BRATISLAVA 14. apríla (TERAZ.sk) - 100. výročie narodenia Roberta Doisneaua si dnes pripomína kultúrna i fotografická obec. Doisneau sa preslávil hlavne humorným zobrazením parížskeho života.

Fotografova kariéra začala v roku 1932, kedy Doisneau zverejnil svoj prvý seriál v časopise L´Excelsior. Následne začal pracovať ako reklamný fotograf spoločnosti Renault. Z firmy ho však v roku 1939 prepustili, dôvody boli neskoré príchody do práce.



Po vojne v rokoch 1949 až 1952 začal fotiť pre časopis Vogue. V tomto období ho pri fotografovaní často sprevádzal francúzsky spisovateľ Jacques Prevért. Prvé veľké ocenenie Doisneau získal v roku 1956, bola to cena Prix Niépce. Fotograf vytvoril svoju poslednú snímku v roku 1993. O rok na to Robert Doisneau zomrel v Montrouge na predmestí Paríža.