Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Kultúra

Alexander Vika, sochár a medailér, sa narodil pred 90 rokmi

Na snímke umelec Alexander Vika. Foto: TASR - Martin Baumann

Princípy abstrakcie aplikoval v monumentálnej tvorbe už v 60. rokoch 20. storočia.

Bratislava 10. mája (TASR) – Bol jeden z prvých, ktorý do monumentálnej sochárskej tvorby priniesol abstrakciu. V komornej tvorbe patrí Alexander Vika k rešpektovaným medailérskym osobnostiam. V stredu 10. mája uplynie 90 rokov od jeho narodenia.

Alexander Vika sa narodil 10. mája 1933 v Bratislave. Ako absolvent umeleckej priemyslovky, kde sa venoval keramickej tvorbe, začal v roku 1953 študovať na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, ktorú ukončil v roku 1959 na oddelení reliéfneho sochárstva u profesora Rudolfa Pribiša.

Ako pedagóg pôsobil na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Trnave (1965-1985), na Strojníckej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT, dnes Slovenská technická univerzita - STU) v Bratislave (1986-1990), na Katedre priemyselného dizajnu Fakulty architektúry STU v Bratislave (1990-2002) a od roku 2002 aj na Katedre dizajnu Fakulty priemyselných technológií v Púchove Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka.

Princípy abstrakcie aplikoval v monumentálnej tvorbe už v 60. rokoch 20. storočia. Realizoval napríklad pamätník Plameň v Nemeckej, súsošie Tri klasy v Nitre, pamätník SNP v Badíne, plastiku Mladosť pred hotelom Junior v Bratislave, alebo reliéf Klub mladej rodiny v Bratislave. Rozsiahla je aj jeho reliéfna a medailérska tvorba a aj komorná plastika. Je autorom troch reliéfov významných slovenských diplomatov činných v česko-slovenskej zahraničnej službe: Milana Rastislava Štefánika, Štefana Osuského a Jána Papánka. Jeho medailérska tvorba si získala vysoké uznanie aj v kontexte medzinárodných výtvarných podujatí.

Alexander Vika vystavoval na mnohých kolektívnych a samostatných výstavách doma i v zahraničí. Za svoju tvorbu dostal mnohé domáce i zahraničné ocenenia. Jeho diela sú v zbierkach galérií a u súkromných zberateľov.

V roku 2001 mu za celoživotné dielo v oblasti medailérstva a sochárstva i za mimoriadne zásluhy v rozvoji vedeckej a pedagogickej činnosti udelila vedecká rada Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka čestnú vedeckú hodnosť Doctor Honoris Causa.