Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Obraz Alfonsa Muchu k Slovanskej epopeji predali za 4 milióny Kč

Rozmerné plátno Přemysl Otakar II., kráľ železný a zlatý - obraz pochádzajúci z cyklu Slovanská epopeja má rozmery 480 x 405 cm. Foto: TASR/Vladimír Benko

Dražený obraz Zavedenie slovanskej liturgie na Veľkej Morave - našli v jednej českej súkromnej zbierke.


Praha 9. marca (TASR) - Jednu z dvoch štúdií Alfonsa Muchu k jeho dielu Slovanská epopeja vydražil dnes v Prahe aukčný dom Dorotheum za štyri milióny českých korún (vyše 157.000 eur). Na túto sumu vzrástla vyvolávacia cena 1,9 milióna Kč. Okrem Muchu dražili aj diela Františka Kupku, Josefa Sudka, Františka Drtikola a ďalších, informoval televízia ČT24.

Uviedla, že uvedenú štúdiu - obraz Zavedenie slovanskej liturgie na Veľkej Morave - našli v jednej českej súkromnej zbierke. Druhá známa štúdia sa pred časom dražila v USA, odborníci predpokladajú, že skončila v Rusku, keďže zobrazuje zrušenie nevoľníctva na Rusi.

Cyklus 20 veľkoformátových obrazov Slovanská epopeja, ktorými chcel Mucha zhrnúť dejiny Čechov a ďalších slovanských národov, sa nachádza v Galérii hlavného mesta Prahy, ktorá ich od mája 2012 vystavuje vo Veľtržnom paláci. V rokoch 1963-2011 bola Slovanská epopeja vystavená na zámku v Moravskom Krumlove a do Prahy, ktorej ju Mucha za istých podmienok daroval, bola presunutá po dlhých sporoch.