Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Architekt a šperkár K. Weisslechner oslavuje jubileum pestrou výstavou

Pozvánka na výstavu Karola Weisslechnera. Foto: vsvu.sk

Realizácia šperku sa mu páči v tom, že si všetko môže urobiť slobodne sám.

Bratislava 8. septembra (TASR) – V rekonštruovaných priestoroch bratislavskej galérie Medium vystavuje všestranný výtvarník Karol Weisslechner. Expozícia Kozmos sa koná pri príležitosti jeho 60-ročného jubilea a potrvá do 29. septembra.

"Nie je to prierezová výstava, ale nahliadnutie do môjho tvorivého kozmu. Gro sú veci z rokov 2016-2017, ale sú tu aj staršie diela, aby tie kontexty boli viditeľné. Je to aj taký môj kabinet kuriozít, vzácne výtvory, čiže súkromný kozmos," zdôvodnil na štvrtkovom (7.9.) slávnostnom otvorení expozície autor jej názov.

Narážal tým aj na nájdené drobné predmety, ktoré zbiera celý život. Má ich doma veľké množstvo a používa pri tvorbe šperkov a iných objektov. Stále ho obklopujú aj inšpirujú. Potvrdzuje to cyklus šperkov Kozmos, Kľúč k mnohým hraniciam, Čarovný svet pod sklom a iné diela. Komplexné riešenie exteriéru a interiéru domu, Nostalgia Lido, Ľadový domček a ďalšie stavbárske objekty z dreva prezrádzajú jeho pôvodné vzdelanie architekta.

"Aj keď robím architektúru rád, pri jej realizácii som odkázaný na firmy a ďalších ľudí, preto sa radšej realizujem v šperku, kde si všetko urobím slobodne sám. Nakoniec aj v ňom uplatňujem architektúru," konštatoval nezaraditeľný solitérny umelec.

Dodal, že u svojich študentov na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave už 27 rokov sa nesnaží vychovať svojich epigónov, ale dáva im voľnosť ísť vlastnou umeleckou cestou, aby aj oni boli solitérmi. Expozíciu spestruje cyklus 120 kresieb na papieri Tušenie, deväť malých objektov z rôznych materiálov v sérii Proporcie aj iné závesné i priestorové diela.