Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Štátnej vedeckej knižnici sa začali trojdňové Dni otvorených dverí

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici Foto: FOTO TASR - Dušan Hein

Podujatie pre verejnosť potrvá do 14. septembra v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 12. septembra (TASR) – V rámci Dní otvorených dverí sa dnes Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici (ŠVK) zapojila do Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2017. Predstavila prvok zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, tzv. aušusnícke služby špaňodolinských baníkov, ktorými sa prezentuje verejnosti známe Banícke bratstvo Herrengrund zo Španej doliny. TASR o tom informovala manažérka kultúry ŠVK Ľubica Laššáková.

Trojdňové podujatie ŠVK Dni otvorených dverí, ktoré potrvajú do 14. septembra, chce presvedčiť nielen čitateľov, ale všetkých návštevníkov, že "knižnica už dávno nie je miestom, kde zo zaprášenej police vytiahne starnúca knihovníčka žiadanú knižku".

"Knižnica je v súčasnosti centrom vzdelávania, poradenstva na vysokej profesionálnej úrovni, miestom vedeckého výskumu a rozsiahlej medziinštitucionálnej národnej i medzinárodnej spolupráce. Naše Dni otvorených dverí to sú obľúbené moderované prehliadky Župného domu - sídla knižnice, návštevy Librária - centra starých tlačí, Bábkarskeho salónu, Múzea - domova múz, expozícií ľudových hudobných nástrojov či exkurzie do Pamätného domu J. G. Tajovského v Tajove a prezentácia tvorby ľudových majstrov, cechmajstra Cechu gajdošského Ľuba Tatarku, známej paličkárky Lýdie Dejlovej a Mirky Čiernikovej, ktorá predstavuje majstrovstvo plstenia z ovčej vlny," dodala Laššáková.