Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

B. Turzonovová spoznala vďaka Penelope technológiu reštaurátorstva

Slávnostné uvedenie filmu Penelopa v hlavnej úlohe s herečkou Božidarou Turzonovovou na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) Bratislava 13. novembra 2017 v Bratislave. Na snímke herečka Božidara Turzonovová, ktorá získala ocenenie za dlhoročnú umeleckú tvorbu a zároveň sa stala držiteľkou pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenská herečka si prevzala ocenenie za dlhoročnú umeleckú tvorbu. Jej meno tak pribudlo k hereckým osobnostiam, ktorých pamätné dlaždice zdobia bratislavský Filmový chodník slávy.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Filmov s českými režisérmi má na svojom konte viac ako so slovenskými. Aj keď si najviac cení snímku Jiřího Krejčíka Božská Ema (1979) o českej opernej speváčke Eme Destinovej, počas 19. Medzinárodného filmového festivalu Bratislava (9. - 16. 11.) Božidara Turzonovová osobne uviedla Penelopu. V psychologickej dráme, ktorú v roku 1977 nakrútil Štefan Uher, stvárnila hlavnú úlohu.

"Bolo to veľmi pekné, zaujímavé nakrúcanie. Režisér Štefan Uher urobil nádherný scenár s Alfonzom Bednárom. Okrem iných vecí som poznala technológiu reštaurátorstva," uviedla pre TASR Turzonovová, ktorá si v pondelok (13.11.) pred uvedením filmu na MFF Bratislava prevzala ocenenie za dlhoročnú umeleckú tvorbu. Jej meno tak pribudlo k hereckým osobnostiam - Ladislavovi Chudíkovi, Márii Kráľovičovej, Jozefovi Adamovičovi, Štefanovi Kvietikovi, Eve Krížikovej, Ivanovi Palúchovi, Emílii Vášáryovej a Martinovi Hubovi, ktorých pamätné dlaždice zdobia bratislavský Filmový chodník slávy. "Nezvyčajné na tom je, že tam budeme mať prvý manželský pár," upozornila Mária Reháková, zakladateľka Filmového chodníka slávy s tým, že žulovú verziu pamätnej dlaždice s menom novej laureátky slávnostne odhalia v júni začiatkom Kultúrneho leta.



Božidara Turzonovová stvárnila pred 40 rokmi v snímke Penelopa mladú reštaurátorku Evu Kamenickú, ktorá prichádza na vidiek opraviť antické fresky v miestnom kaštieli. Medzi nimi i mýtickú Penelopu, ženu gréckeho hrdinu Odysea. Ubytovanie nájde u ženy, ktorú miestni prezývajú Čakanka premien, lebo denne čaká na zastávke autobusu a vyzerá svojho muža a syna, ktorí pred desaťročiami odišli do Ameriky. Pani Dača si pripomenula viaceré emotívne scény, ktoré vďaka filmu musela absolvovať. "Spomínam na Evu Kristínovú, bola fascinujúca," vyhlásila na margo výkonu kolegyne, ktorá si zahrala práve Čakanku premien. "Bola tam skupina veľmi príjemných mladých ľudí. Bolo to veľmi príjemné nakrúcanie," podčiarkla.

Slávnostné uvedenie filmu Penelopa v hlavnej úlohe s herečkou Božidarou Turzonovovou na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) Bratislava 13. novembra 2017 v Bratislave. Na snímke zľava riaditeľka vydavateľstva Star production Mária Reháková, riaditeľ MFFB Vladimír Krajniak a herečka Božidara Turzonovová, ktorá získala ocenenie za dlhoročnú umeleckú tvorbu a zároveň sa stala držiteľkou pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Dlhoročná členka Slovenského národného divadla si v Penelope dokonca sadla za volant a riadila vozidlo aj bez vodičského oprávnenia. "Musela som šoférovať, hoci ja nie som šofér s papiermi, a pritom sa dlho dívať na Evku, a švihli sme do rigolu s tým autom. Vzadu bola kamera so Stankom Szomolányim a on povedal - no toto nie je dobrá spolupráca," prezradila s úsmevom Turzonovová. Spolu s jej umením si návštevníci festivalu mohli zaspomínať aj na ďalšie herecké osobnosti, ktoré si vo filme s hudbou Svetozára Stračinu zahrali - Gustáva Valacha, Michala Dočolomanského, Igora Čillíka, Ilju Prachařa, Milana Kiša, Antona Šulíka, Leopolda Haverla, Dušana Blaškoviča a iných.