Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Balet Manon má všetko, čo by si divák od predstavenia mohol sľubovať

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Milovníci opery poznajú príbeh o Manon z pera dvoch skladateľov - Julesa Masseneta z roku 1884 a Giacoma Pucciniho z roku 1893.

Bratislava 22. marca (TASR) - Balet Slovenského národného divadla (SND) premiéruje v piatok veľkú baletnú fresku Manon. Majstrovskú choreografiu na hudbu Julesa Masseneta vytvoril Kenneth MacMillan. Na Slovensku bude tento baletný opus, ktorý už polstoročie inscenujú prestížne baletné súbory, predstavený prvýkrát. V dramatickom epose inšpirovanom románom Antoina Francoisa Prévosta rozpráva príbeh o nepokojnej Manon, romanticky milujúcej mladého študenta, súčasne však očarenej luxusom Paríža 18. storočia.

Dielo jedného z najvýznamnejších svetových choreografov druhej polovice 20. storočia sira MacMillana uvidí publikum na Slovensku v naštudovaní Roberta Tewsleyho. Novú orchestráciu hudby francúzskeho skladateľa Julesa Masseneta vytvoril v roku 2011 anglický dirigent Martin Yates, ktorý dielo pri príležitosti jeho slovenskej premiéry hudobne naštudoval.

Milovníci opery poznajú príbeh o Manon z pera dvoch skladateľov - Julesa Masseneta z roku 1884 a Giacoma Pucciniho z roku 1893. "A tým, ktorí sa nechajú unášať veršami, nie je cudzie dielo Vítězslava Nezvala. Práve v ňom označil des Grieux svoju Manon ako hriešnu sväticu," pripomína SND.

Manon Lescaut prežije turbulentný život, na ceste do kláštora stretne chudobného študenta des Grieuxa a ujde s ním. Cíti k nemu silnú náklonnosť, na druhej strane nevie odolať luxusu. To je len jedna z línií Prévostovho románu, ktorú spracoval vo svojej choreografii MacMillan. "Jeho baletný opus obsahuje všetko, čo by si divák od divadelného predstavenia mohol sľubovať - romantický príbeh hlavných predstaviteľov, ktorých spaľujúca vášeň ničí ich životy, morálnu dilemu medzi životom v prepychu a pravou láskou, pohľad na sociálne vrstvy v období regentstva, štipku horkosladkého humoru, neveru, dve vraždy, utrpenie chudobných i márnotratnosť boháčov, bohatú kostýmovú a scénickú výpravu a v neposlednom rade ukážku choreografického majstrovstva," komentuje baletnú novinku šéfdramaturg Baletu SND Kristián Kohút.

"Nič v tomto balete nie je samoúčelnou ozdobou alebo technickou exhibíciou, výnimočnosť spočíva aj v budovaní drámy," hovorí baletný majster Robert Tewsley, uznávaný odborník na choreografie MacMillana, ktorý jeho náročnú choreografiu pripravil so súborom Baletu SND. "Každý na javisku má svoj vlastný príbeh, nie je to len o záujme o to, čo sa odohráva v centre, pohybom ľudského tela sú vyjadrené charaktery a vzťahy každej jednej postavy, každého tanečníka," dodal Tewsley.

V hlavných postavách sa predstavia ako Manon Tatum Shoptaugh v alternácii s hostkou Tatyjanou Melnyik, prvou sólistkou Maďarského národného baletu, v úlohe des Grieuxa Andrea Schifano a Konstantin Korotkov.