Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Kultúra

Balet SND uvádza premiéru Labutieho jazera v choreografii R. Nurejeva

Na archívnej snímke hľadisko Opery a Baletu SND. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Priaznivci baletného umenia si budú môcť opäť vychutnať ikonické tance labutí, veľké zborové scény a oslňujúce pas de deux, ktoré sú prehliadkou náročnej tanečnej techniky.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Balet Slovenského národného divadla (SND) uvádza v piatok premiéru najznámejšieho baletného titulu svetového repertoáru Labutie jazero s hudbou P. I. Čajkovského a prvýkrát v choreografii legendárneho Rudolfa Nurejeva. Nová veľkolepá scénická a kostýmová výprava k príbehu o labutej princeznej nesie rukopis dizajnéra baletných inscenácií Jordiho Roiga.

Predstavením si SND pripomína 30. výročie úmrtia Nurejeva. "Síce vychádzal z tradičnej petipovsko-ivanovskej koncepcie diela, no vtisol mu nezameniteľnú autorskú pečať. Pridaním variácií tanečne zrovnoprávnil postavu princa s dvojrolou Odetty/Odílie, znovu otvoril hudobné čísla, ktoré sa zvyčajne škrtali," približuje Nurejevovu verziu slávneho Labutieho jazera šéfdramaturg Baletu SND Kristián Kohút. Dodáva, že Nurejev sa čiastočne vrátil k pôvodnému libretu s nešťastným koncom, i keď v jeho verzii labutia princezná neumiera.

Priaznivci baletného umenia si budú môcť opäť vychutnať ikonické tance labutí, veľké zborové scény a oslňujúce pas de deux, ktoré sú prehliadkou náročnej tanečnej techniky. V pompéznej inscenácii predstaví svoje tanečné majstrovstvo celý baletný súbor SND, účinkujú v nej aj žiaci Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave.

Na našu prvú baletnú scénu sa dostáva Nurejevova verzia slávneho baletu, ktorú choreograf vytvoril pre Viedenský štátny balet, kde mala premiéru v roku 1964. Vďaka dlhému aplauzu a 89 klaňačkám na premiére sa inscenácia dokonca zapísala do Guinnessovej knihy rekordov. Momentálne túto verziu môžu vidieť diváci vo Viedni a v Paríži a od piatka aj v Bratislave.

"Je tu súzvuk všetkých umení, nádherná hudba Čajkovského, krásny dizajn Jordiho Roiga a precízna, hudobne veľmi efektná a veľmi náročná choreografia Rudolfa Nurejeva," hovorí riaditeľka Baletu SND Nina Poláková, s ktorou pri naštudovaní diela spolupracoval aj tanečník Roman Lazík. O hudobné naštudovanie sa postaral dirigent Adam Sedlický.