Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Kultúra

Štátna opera si počas Noci divadiel pripomenie opernú divu D. Rohovú

Na snímke budova Štátnej opery. Foto: TASR Ján Krošlák

Dagmar Rohová patrí k zakladateľskej generácii banskobystrickej opernej scény, ktorej ostala verná po zvyšok jej speváckej kariéry.

Banská Bystrica 15. novembra (TASR) - Štátna opera v Banskej Bystrici prežíva sezónu 2023/2024 v duchu osláv 65. výročia svojho založenia. Na kultúrne podujatie európskeho významu Noc divadiel, ktorému patrí už tradične tretia novembrová sobota (18. 11.), pripravila spomienkový večer venovaný významnej sólistke Dagmar Rohovej Boksovej pri príležitosti jej nedožitých 90. narodenín. TASR o tom informovala Katarína Vollmannová zo Štátnej opery.

Dagmar Rohová patrí k zakladateľskej generácii banskobystrickej opernej scény, ktorej ostala verná po zvyšok jej speváckej kariéry. Počas pôsobenia tam stvárnila približne 80 rôznych postáv.

"Bola opernou divou s neprehliadnuteľným šarmom, javiskovou charizmou a nezlomnou profesionalitou. Prežila neľahké začiatky rozvoja operného umenia v Banskej Bystrici, jeho výšiny aj pády. V divákoch zanechala svojím účinkovaním trvalú stopu," priblížila Vollmannová.

Ako dodala, na Rohovú zaspomínajú kolegovia, žiaci a priatelia, ktorí sa v kruhu priaznivcov opery poohliadnu za spoločnými zážitkami. V programe zaspievajú sólistky opernej scény árie z jej repertoára, zaznejú archívne nahrávky a odprezentujú aj fotografie z jej viac ako 30-ročného pôsobenia.

Hosťami večera budú Božena Fresserová, Mária Tomanová, Ján Zemko, Oľga Hromadová, Terézia Kružliaková, Patrícia Malovec, Katarína Procházková a Martin Popovič. O klavírny sprievod sa postará Martina Svitková a o sprievodné slovo Šimon Svitok.