Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Beatles, Beach Boys, Elvis Presley sú kandidáti do popovej siene slávy

The Beatles Foto: TASR/AP

Otvorenie siene by sa malo uskutočniť v júli, v predbežne dočasnom dejisku, kaviarni v Canonsburgu v štáte Pensylvánia.

Canonsburg 18. septembra (TASR) - Legendárna britská skupina Beatles, nekorunovaný kráľ rokenrolu Elvis Presley i nezabudnuteľný Frank Sinatra figurujú na zozname prvých kandidátov na zaradenie do Siene slávy americkej populárnej hudby (The American Pop Music Hall of Fame).

Otvorenie siene by sa malo uskutočniť v júli, v predbežne dočasnom dejisku, kaviarni v Canonsburgu v štáte Pensylvánia. Na zriadenie jej konečného sídla sa ešte zbierajú finančné prostriedky.

Zoznam 20 mien skupín a interpretov, ktorým sa ako prvým dostane cti vstúpiť do novej hudobnej siene slávy, by mali zverejniť v máji budúceho roka.

Na kandidátov, ktorých zverejnili v týchto dňoch, budú môcť hudobní nadšenci hlasovať už v nasledujúcich dňoch prostredníctvom internetu. Popri menovaných figurujú medzi nimi aj skupina The Beach Boys, spevák Tony Bennett, dvojica The Carpenters, Chubby Checker, Bobby Darin, Neil Diamond, či slávne duo Paul Simon a Art Garfunkel.

Hlasujúci budú môcť vybrať aj päť piesní zo zoznamu 100 songov z obdobia rokov 1966-1975, ktoré podľa ich názoru najlepšie charakterizujú danú generáciu. Desať z nich sa môže posunúť do Siene slávy.

Samotný Canonsburg, ktorý leží neďaleko Pittsburghu, sa považuje za akési hlavné mesto hudby medzi mestečkami, keďže je rodiskom takých interpretov ako Perry Como alebo Bobby Vinton.