Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Český spevák Petr Spálený oslávi osemdesiatku aj na Slovensku

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Vystúpi v sprievode kapely Apollo band, špeciálnym hosťom koncertov bude speváčka a manželka Miluška Voborníková.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Legendárny český spevák, skladateľ, gitarista, flautista a bubeník Petr Spálený sa na našej hudobnej scéne úspešne pohybuje už viac ako 55 rokov. Umelec oslávi 22. marca 2024 významné životné jubileum. Osemdesiatku si chce užiť naplno aj so svojimi fanúšikmi na Slovensku. TASR o tom informoval PR manažér Rado Mešša.

Slovenské turné sa začne 18. marca v bratislavskom STARS Auditoriu, pokračovať bude 19. marca v Trenčíne a o deň neskôr v Žiline. Vystúpi v sprievode kapely Apollo band, špeciálnym hosťom koncertov bude speváčka a manželka Miluška Voborníková.

Počas kariéry nahral a naspieval množstvo hitov. K najznámejším patria Plakalo bejby, Dáma při těle, Trápím se trápím, Kdybych já byl kovářem, Hráč, Táňo nashledanou, Dlouho, dlouho spím, Josefína, Peggy, Pane Vy jste vdova, Dítě štěstěny či Až mě andělé. Väčšina z nich zaznie aj na troch slovenských narodeninových koncertoch.

Petr Spálený sa narodil 22. marca 1944 v Prahe. Svoju hudobnú kariéru začínal ako bubeník v rokenrolovej skupine Crossfire, neskôr po návrate z vojenskej služby založili s bratom Janom skupinu The Hippopotamuses (neskôr Hipp's). V roku 1967 účinkoval v hudobnom divadle Apollo, ktoré po roku 1968 zaniklo. So skupinou Apollobeat (neskôr Apollo) nastúpil na sólovú dráhu, ktorá trvá doteraz. Nahral viac ako 80 singlov, 15 albumov, vydal viacero kompilácií. Napísal hudbu a skladby aj pre divadelné predstavenia a filmy. Jeho prvou manželkou bola herečka a speváčka Pavlína Filipovská, s ktorou má dve dcéry, s druhou manželkou Miluškou Voborníkovou má dcéru Barboru.