Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Jiří Menzel je po urgentnej operácii hlavy vo vážnom stave

Jiří Menzel Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Umelca hospitalizovali podľa informácií TV Nova a internetového vydania denníka Blesk krátko po návrate z dovolenky.

Praha 21. novembra (TASR) - Renomovaný český filmový a divadelný režisér i herec Jiří Menzel (79) leží po niekoľkohodinovej urgentnej operácii hlavy vo vážnom stave v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe-Střešoviciach v umelom spánku.

Umelca hospitalizovali podľa informácií TV Nova a internetového vydania denníka Blesk krátko po návrate z dovolenky. Podľa internetového serveru iDNES.cz je možnou príčinou hospitalizácie zápal mozgových blán.

Režisérovi blízki sa k situácii odmietli vyjadriť.

Manželka Olga podľa internetového serveru TN.cz povedala, že je to súkromná vec a vôbec sa k nej nebude vyjadrovať.

Pražský rodák získal v roku 1966 Oscara za film Ostře sledované vlaky a ďalšiu nomináciu na prestížne ocenenie Americkej filmovej akadémie si vyslúžil v roku 1985 za komédiu Vesničko má středisková. Súčasťou jeho filmografie sú aj snímky ako napríklad trezorový film Skřivánci na niti ocenený po desaťročiach na Berlinale, Postřižiny, Na samotě u lesa alebo Obsluhoval jsem anglického krále oceneným Českým levom.

Menzel má úctyhodnú zbierku trofejí z filmových festivalov v rôznych končinách planéty - od Benátok a Berlína cez Montreal a San Francisco až po San Sebastian.

Režisér spolupracoval s viacerými známymi pražskými divadelnými scénami vrátane Vinohradského divadla alebo Činoherného klubu, ale je uznávanou veličinou aj za hranicami ČR. V Maďarsku ho poznajú i z účinkovania vo viacerých tamojších filmových produkciách i zo spolupráce s divadlom Józsefa Katonu v Budapešti.

Pedagogicky pôsobil na Britských ostrovoch.