Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Cyklus Music & Film pridáva projekciu dokumentu o kapele Coldplay

Na archívnej snímke koncert skupiny Coldplay. Foto: Petr klapper.com

Vo filme sú v mnohom exkluzívne a doteraz väčšinou nezverejnené dokumentárne zábery prekladané zábermi z veľkolepých koncertov z turné kapely k albumu A Head Full Of Dreams z roku 2015.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Najväčšia sála bratislavského Kina Lumiére patrí medzi 4000 kinosál v 70 krajinách sveta, kde sa v stredu 14. novembra premietne dokumentárny film Coldplay: A Head Full Of Dreams (2018). Dokument je uceleným pohľadom na 20-ročnú históriu oceňovanej britskej kapely. "Projekcia o 21.00 je už vypredaná, pridaná projekcia sa začne o 16.00 h," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Dokument nezachytáva len určité obdobie spojené s aktuálnym albumom, ale skupinu sleduje od jej začiatkov v malých puboch a kluboch v londýnskej štvrti Camden, známej svojimi trhmi a nočným životom, až po vypredané veľké štadióny na celom svete. "Je to možné vďaka tomu, že Matt Whitecross, mimochodom aj režisér filmu Oasis: Supersonic, ktorý sme premietali v našom cykle v máji, sa stretol so spevákom Chrisom Martinom a gitaristom Jonnym Bucklandom už počas štúdií na vysokej škole ešte predtým, než v roku 1996 založili kapelu, ktorá sa od roku 1998 volá Coldplay. Vďaka tomu má kapela zdokumentované všetko už od prvej skúšky na internátnej izbe," vysvetľuje dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman.

Vo filme sú v mnohom exkluzívne a doteraz väčšinou nezverejnené dokumentárne zábery prekladané zábermi z veľkolepých koncertov z turné kapely k albumu A Head Full Of Dreams z roku 2015. "Koncertné turné k rovnomennému siedmemu štúdiovému album bolo na rozdiel od intímnejšie ladeného turné k predchádzajúcemu albumu Ghost Stories oveľa spektakulárnejšie, plné laserových a pyrotechnických efektov, no na koncertoch nechýbali ani akustické verzie známych piesní. Až 122 vystúpení kapely videlo takmer 5,5 milióna divákov a s hrubými tržbami 523 miliónov dolárov sa ich turné stalo tretím komerčne najúspešnejším v histórii. Viac počas jedného turné zarobili len U2 a Rolling Stones," približuje Ulman s tým, že kapela sa počas tohto turné vyhla Slovensku i Česku: "a tak budú mať jej fanúšikovia jedinečnú šancu vidieť ich koncerty aspoň na veľkom plátne s výborným obrazom a zvukom."

Film Coldplay: A Head Full Of Dreams sa po jednodňovom uvedení v kinách dostane k fanúšikom na Amazon Prime 7. decembra v box sete spoločne s novým koncertným albumom Live In Buenos Aires, ktorý bol nahraný vlani v novembri počas posledného koncertu turné A Head Full Of Dreams. Album bude obsahovať 24 piesní a bude to po prvý raz, čo Coldplay vydajú záznam celého koncertu. Box set doplní dvojhodinový koncertný film Live In Sao Paulo rovnako z vlaňajšieho novembra.

Coldplay vydali sedem albumov a na celom svete sa predalo vyše 100 miliónov nosičov s ich hudbou. "Počas svojej dvadsaťročnej kariéry získala 122 cien z 252 nominácií. Medzi nimi napríklad 9 Brit Awards, 6 MTV Video Music Awards, 7 MTV Europe Music Awards a 7 cien Grammy z 32 nominácií. Časopis Rolling Stone ich v roku 2009 vyhlásil za štvrtých najlepších umelcov nového tisícročia," hovorí Ulman a dodáva tiež, že "o zaradení filmu s Coldplay do cyklu Music & Film sme už párkrát rozmýšľali. Ale ani k jednému z filmov nominovaných na cenu Grammy v kategórii Najlepší hudobný film Coldplay: Live 2012 (2012) a Coldplay: Ghost Stories (2014) režiséra Paula Dugdalea neboli práva na premietanie v kinách. Zdá sa však, že všetko je ako má byť, a Coldplay sa napokon k našim divákom dostane," uzavrel.