Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Divadlo Astorka Korzo '90 a OZ per. ART uvádza premiéru hry Pľúca

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Dramaturgičkou je Lenka Garajová, scénu a kostýmy navrhla Zuzana Hudáková, hru preložil Martin Ondriska.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Divadlo Astorka Korzo '90 spolu s občianskym združením (OZ) per. ART uvedie v pondelok 11. septembra v priestoroch Trezoru – malej scény divadla Astorka 2. premiéru hry s názvom Pľúca dramatika Duncana Macmillana.

Dramaturgičkou je Lenka Garajová, scénu a kostýmy navrhla Zuzana Hudáková, hru preložil Martin Ondriska. V inscenácii sa predstavia herci Ivana Kubáčková a Michal Režný pod vedením režiséra Michaela Vyskočániho. S humorom i vážne zobrazia skutočnosť, v ktorej sa mnohí dnes nachádzajú. Kladú si otázky, na ktoré poznajú i nepoznajú odpovede a možno ponúknu tú správnu aj divákom.

O komplikovanosti lásky a ekológie a o jednoduchosti šťastia rozpráva odvážna, nápaditá hra Pľúca renomovaného britského autora Duncana Macmillana, ktorý patrí v súčasnosti k etablovaným a rešpektovaným autorom. Každá jeho nová hra, adaptácia či réžia rezonuje ako divadelná udalosť. „V mojom živote nemôžem urobiť nič, čím by som vykompenzoval skutočnosť, že svet by bol bezo mňa lepší,“ povedal Macmillan pre The Guardian.

„Mohla by som lietať sedem rokov do New Yorku tam a späť a stále by som zanechala menšiu ekologickú stopu, ako keď budem mať dieťa. Desaťtisíc ton CO2. Toľko váži Eiffelovka. Porodila by som Eiffelovku,“ hovorí postava ženy v hre Pľúca.

„Nová hra Duncana Macmillana je osobitá, netradičná love story, je zároveň kruto úprimná, zábavná a výsostne súčasná. Vyjadruje hlas generácie, ktorá si osvojila neistotu ako svoj spôsob života,“ uviedli The Guardian.

Čo znamená pre mladý pár rozhodnutie mať dieťa? V súčasnom svete je to veľký krok pre ich vzťah, no ešte väčší krok pre planétu. V čase ekologických hrozieb a klimatických zmien je nový prírastok zdrojom pochybností a obáv. Ak sa chce mladý pár správať zodpovedne, musí si predsa položiť množstvo otázok. Netreba veľa, aby sa v snahe byť zodpovedný a racionálny stratilo to najpodstatnejšie, vzájomné porozumenie a láska. Je dôležitejšie zachrániť planétu alebo vlastný vzťah? Nezačína vzťah k planéte v malom vesmíre našich vlastných vzťahov?

Idyla mladej lásky stojí pred prvou krízou. Je načase zamyslieť sa nad tým, aký vzťah vlastne protagonisti chcú a či musí byť taký dokonalý, ako si želali. Do vzťahu náhle vstupuje tretia osoba a vzniká spontánne, no vôbec nie prekvapivé riešenie.