Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Kultúra

Členka Divadla Jonáša Záborského Kveta Stražanová má 75 rokov

Kveta Stražanová Foto: TASR

Členkou umeleckého súboru v Prešove sa stala ako sedemnásťročná. Jej herectvo nadväzovalo na líniu psychologického realizmu.

Nováky/Bratislava 10. mája (TASR) – Herečka Kveta Stražanová sa v stredu 10. mája dožíva životného jubilea 75 rokov.

Členkou umeleckého súboru Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove sa stala už ako sedemnásťročná. Začínala v spevohre, ale rýchlo sa vypracovala na poprednú hereckú protagonistku prešovskej činohry.

Kveta Stražanová - Lukošíková, rod. Michalcová sa narodila 10. mája 1942 v Novákoch. Do Divadla Jonáša Záborského v Prešove nastúpila v septembri 1959 ako čerstvá absolventka jedenásťročnej strednej školy bez akéhokoľvek divadelného vzdelania. V rokoch 1959-1961 bola členkou spevohry DJZ, od roku 1961 je obsadzovanou členkou prešovskej činohry.
Archívne foto Kveta Stražanová
Foto: TASR

Svojou cieľavedomou pracovitosťou a poctivým profesionalizmom vždy dokazovala vieru v divadelné umenie a jeho hodnoty, obhájila ich svojím životom, prácou a vlastnou cestou umením. Počas doterajšej kariéry stvárnila celú plejádu rôznorodých postáv z diel domácej i zahraničnej proveniencie.
Archívne foto Kveta Stražonová
Foto: TASR

Predstaviteľka moderného, psychologicko-realistického herectva, je jednou z najvýraznejších hereckých osobností mimobratislavského divadelníctva. Jej herectvo spočiatku nadväzovalo na tradičnejšiu líniu psychologického realizmu, ktorému bola vlastná spontánnosť, intuitívnosť a emocionalita. Kveta Stražanová vynikla v úlohách lyrických i temperamentných dievčat. Kľúčový význam pre jej herecký vývoj mali dve slávne Shakespearove postavy - Júlia (Romeo a Júlia, 1964) a Katarína (Skrotenie zlej ženy, 1965).

Svoje dramatické umenie predviedla v kreáciách zložitých ženských hrdiniek, akými boli napríklad Hana Čajková (Hájnikova žena, 1965) alebo Roxana (Cyrano z Bergeracu, 1977). Komediálny talent preukázala v komédii Harold a Maude (2001), ktorú uviedlo Štátne divadlo (ŠD) Košice. Na košickej scéne zažiarila tiež v postave Mag Folanovej v hre Krásavica z Leenane, za ktorú v roku 2005 dostala výročnú cenu Literárneho fondu v oblasti divadla.

Na filmovom plátne debutovala Kveta Stražanová v roku 1963 v poviedkovom filme Tvár v okne. Zahrala si aj v historickej snímke Skrytý prameň (1973), v komédii Sebechlebskí hudci (1975), v dráme Hodiny (1980) alebo v päťdielnom televíznom filme Nepokojná láska (1975), kde sa objavila po boku Júliusa Pántika.

Herečka je laureátkou rôznych divadelných ocenení a nositeľkou titulu zaslúžilá umelkyňa, ktorý dostala v roku 1989. Štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy jej v roku 2003 udelil prezident Slovenskej republiky a získala ho za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby.

Verejnosť pozná herectvo Kvety Stražanovej, umelkyňa sa však venuje aj farbám a štetcom. Oleje maľuje už od 15 rokov. Stražanovej maliarsky talent prezradil jej manžel, tiež herec Jozef Stražan s tvrdením, že jej obrazy majú šmrnc.