Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Do kín prichádza Bratříček Karel, poľský pohľad na legendárneho Kryla

Na archívnej snímke Karel Kryl. Foto: TASR/Ivan Rychlo

Portrétny dokument Bratříček Karel - poľský pohľad na legendárneho pesničkára, ktorý sa stal symbolom Pražskej jari, prináša do slovenskej kinodistribúcie od 1. marca ASFK.

Bratislava 1. marca (TASR) - Na plátnach slovenských kín ožíva legenda protestsongu Karel Kryl. Od štvrtka je v kinodistribúcii poľsko-český dokument Bratříček Karel (2016), o umelcovi, ktorého milovali davy, ale umieral opustený a zatrpknutý, pretože nikdy nerobil kompromisy.

Čo bolo tak príťažlivé na "malom spevákovi s veľkým hlasom", že viac ako 20 rokov po jeho smrti ľudia stále spievajú jeho pesničky a čítajú jeho poéziu? Aké je miesto umelca v tragických dejinách vlasti? Môže jednotlivec ovplyvniť chod dejín? Bol Kryl obeťou dejín svojho národa? Tieto a ďalšie otázky sa rozhodla položiť poľská autorka celovečerného dokumentárneho filmu Krystyna Krauze.

Portrétny dokument Bratříček Karel - poľský pohľad na legendárneho pesničkára, ktorý sa stal symbolom Pražskej jari, prináša do slovenskej kinodistribúcie od 1. marca Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK). V dokumentárnej snímke o významnom umelcovi na pozadí európskych dejín 20. storočia účinkujú Jan Kryl, Miroslav Kovařík, Jaroslav Hutka, Agniezska Holland a ďalší.