Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Zažite Volanie oceánu, prvé putovanie malého tučniaka k moru

Na ilustračnej snímke tučniak obrovský (aptenodytes forsteri). Foto: TASR - Martin Baumann

Oscarom ovenčený režisér Luc Jacquet sa ani vo svojej novej snímke nevzdáva fascinácie ľadovou Antarktídou a vracia sa k svojim najobľúbenejším obyvateľom tohto kontinentu - tučniakom obrovským.

Bratislava 18. mája (TASR) - Dvanásť rokov po vzniku legendárneho, Oscarom oceneného dokumentárneho filmu Putovanie tučniakov prichádza dnes do slovenských kín jeho voľné pokračovanie s podtitulom Volanie oceánu. Francúzsky režisér Luc Jacquet sa ani vo svojej novej snímke nevzdáva fascinácie ľadovou krajinou Antarktídy a vracia sa k svojim najobľúbenejším obyvateľom tohto kontinentu - tučniakom obrovským (lat. Aptenodytes forsteri).

Príbeh malého tučniaka pokračuje tam, kde naposledy skončil. Teraz je rad na ňom, aby sa vydal na svoju prvú púť k moru. Na ceste ho v českom komentári sprevádza Tomáš Hanák (v origináli Lambert Wilson). Film nakrúcali v extrémnych podnebných podmienkach s využitím najmodernejších technológií.

Druhý komerčne najúspešnejší dokumentárny film všetkých čias Putovanie tučniakov (2005) sa zrodil z projektu, ktorému pôvodne nikto neveril. Až podpora francúzskej divízie Disney Nature umožnila dokončenie tohto titulu, ktorý sa stal obrovským prekvapením, prekonával celosvetové divácke rekordy a následne získal i Oscara za najlepší dokument. Keď sa Luc Jacquet po takmer desiatich rokoch rozhodol vrátiť k svojim obľúbeným hrdinom, mal na začiatku obavy zo svojich zidealizovaných očakávaní: "Ako sa o filme o tučniakoch obrovských všade hovorilo, stali sa pre mňa takmer neskutočnými. Mal som strach, že predstava, ktorú o nich mám, predbehla realitu. Ale nie je to tak. Je to také blaho vidieť ich znova, sú ešte krajší než v mojich spomienkach."



Nakrúcať tučniaky obrovské v ich prirodzenom prostredí nebola ani dnes jednoduchá úloha. Rýchly vývoj filmárskej techniky však tímu tvorcov umožnil nasnímať úplne nové unikátne zábery a zachytiť krásu Antarktídy a jej vtáčích obyvateľov z úplne iného uhla. Vznikli zábery v 4K rozlíšení zachytené pomocou ponoriek i dronov. Okrem toho, filmársky tím zrealizoval svetovú premiéru, keď v ľadovom Antarktickom oceáne previedol sériu ponorov do hĺbky viac ako 70 metrov. Vďaka profesionálnej práci tímu filmárov a potápačov môžu diváci vidieť jednu z neznámych tvárí tučniaka obrovského - jeho podmorský život.

Luc Jacquet (1967) je známy svojím filmom Putovanie tučniakov (2005). Medzi jeho ďalšie tituly patrí napríklad dráma Leto s líškou (2007), Tajomstvo lesa (2013) alebo dokument Nebo a ľad (2015) opisujúci sériu dobrodružných ciest polárnika a vedca Clauda Loriusa.

TASR informoval Emil Zvarík z distribučnej spoločnosti Continental film.